Jump to content

Ülőmunka vagy állómunka a jobb?

2017. 09. 27. 19:00

Az irodai dolgozók munkájára hajlamosak a fizikai, sokszor állómunkát végzők azt mondani, hogy az könnyű, hiszen egész nap ülniük kell. Akik pedig az asztal mögött ülnek egész nap, valóban vágynak valamiféle mozgásra.

Bármelyik munkának is legyünk részesei, mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya is. Azt persze olvastuk, hallottuk is, hogy a folytonos ülés komoly egészségügyi károkat okozhat a szervezetünkben, de a másik oldalon ott van az, hogy az egész napos ácsorgás legalább olyan káros. Csakhogy nagyon sok olyan munka van, amelyben az alkalmazott nem válogathatja meg azt, hogyan végezze munkáját. Sőt sok helyen arra sincs nagyon lehetőség, hogy amikor már a végtagok igényelnék, akkor kicsit megmozgassuk magunkat. Az elgémberedett izmok, sajgó végtagok mozgatás iránti vágya nem mindig esik egybe azokkal a szünetekkel, amikor kis mozgást, tornát iktathatnánk be.

Az ülőmunka rovására felírható a hátfájás, a rossz tartás, az izomerő csökkenése, ízületi fájdalmak, emésztési zavar, elhízás és még lehetne sorolni. Az irodai ülőmunka olykor még lelkileg is megviseli az embert. Aki tényleg kénytelen ülve végezni munkáját, elképzelhető, hogy naponta majdcsak annyit ül, mint amennyit este fekszik alvás közben. A kevés mozgással megszakított, ülő és fekvő pozícióban töltik azok a napjukat, akik ülőmunkát végeznek. Az ülőmunkának is van azért előnye. Ha a helyes testtartást meg tudjuk tartani, akkor a törzs alátámasztása biztosított, aminek köszönhetően könnyebb a szem-kéz koordinációt összehangolni. Mindeközben a lábak pihenhetnek. Az ülőmunkát végzők körében nagyobb a veszélye annak, hogy kialakuljon a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák, anyagcsere lassulása, valamint az elhízás.

Ezzel szemben az állómunka sem olyan leányálom, mint ahogy várnánk. Ahogy egy tanulmányban leírták, egész nap a munkahelyen álldogálni olyan, mintha naponta több szál cigaretta elszívásával mérgeznénk magunkat. Az állómunka nagyobb mozgásteret adhat, nagyobb mobilitással járhat és a gerinc háti szakaszára nézve is kisebb megterhelést jelent, ám az izomzatot és az ereket sokkal jobban megterheli az egész napos ilyenfajta munkavégzés.

Egyértelmű, hogy sem a csak kizárólag ülőmunka, sem pedig a csakis állómunka egyáltalán nem jó a szervezetnek. Ha már mindenképp ülve vagyunk kénytelenek letölteni a munkaidő nagy részét, akkor ügyelni kell a helyes testtartásra, rendszeresen váltsunk testhelyzetet. Bármilyen más feladatot kell elvégezni, azt tegyük állva és amennyiben van rá mód, iktassunk be pici átmozgató tornát. Az álló munkát végzők is figyeljenek a testtartásukra. Ha lehetséges, akkor a magasságuknak megfelelően állítsák be a munkafelületet. Az álló munkát végzők számára ugyanúgy fontos a néhány perces átmozgató torna, amelyet akár ülve is elvégezhetnek.

Nap végére kellően elfáradunk, bármelyik munkavégzést gyakoroljuk, de ilyenkor lenne szükség egy kis sétára, kerékpározásra vagy szervezettebb mozgásformára. A lényeg, hogy munka után több mozgást kell beiktatnunk.

A munkaadók úgy segíthetik a dolgozóikat, ha akár a munkahelyen belül edzőtermet biztosítanak a munkavállalóik számára. Már azzal is sokat tehetünk egészségünkért, ha sétálva vagy kerékpárral indulunk el dolgozni.

(Forrás: marmalade.hu | irishtimes.com, minutehack.com, gymflow100.com/képek)