Jump to content

5 egyszerű lépés, amivel az önéletrajzod kitűnik a többi közül

2017. 09. 05. 13:30

Elkezdődött a szeptember, ezzel pedig minden visszatért a megszokott kerékvágásba: buzgó HR-esek, áradatnyi önéletrajz, lelkes jelentkezők. De vajon a több száz CV közül észreveszik a tiédet?

A szeptember egy új kezdet, ha másban nem is, a munkakeresésben mindenképpen, elvégre a nyári szabadságolásnak és lazulásnak is hivatalosan vége. A meghirdetett pályázatra érkezett megszámlálhatatlan mennyiségű önéletrajz között azonban hamar elkeveredhet a miénk, s hiába lennénk mi a tökéletes alanyai a munkakörnek, lemaradunk róla.

A munka megcsípéséhez olykor egy kis szerencsére is szükség van, no meg egy olyan önéletrajzra, ami nem szürkül bele a CV áradatba. Pár aprósággal azonban kiemelkedhetsz a többi közül, hogy a HR-esnek is szemet szúrj.

A második bekezdés a céloké!

A szokásos név, lakcím, telefonszám triumvirátusa után egyből ki kell térni a célokra. Ez amolyan első benyomás, csak látatlanban, így nem mindegy, hogyan és mit fogalmazol meg. Érdemes szemügyre venni a potenciális munkahely Facebook oldalát és egyéb kommunikációs csatornáit, hogy egy kicsit jobban megismerd az általuk képviselt stílust és értékeket. Ezek birtokában saját céljaid is cégkomptaibilisebb változatban tudod majd megfogalmazni, ami biztos feltűnik majd a munkafelvevőnek is.

Emeld ki a sikereid

Jelenleg egy papírfecni áll rendelkezésedre, hogy eladd magad, és téged válasszanak ki a százból. Nem egyszerű kihívás, de nem is lehetetlen. Emeld ki az önéletrajzodban, hogy milyen sikereket értél el a karrieredben, milyen feladatokat és kihívásokat oldottál meg, és milyen üzleti ügyeket vittél sikerrel. Hidd el, a felelősségteljes, stabil lábakon álló munkavállaló igenis szimpatikus! Persze fontos, hogy megtaláld az arany középutat: fontos, hogy ne menjen át önfényezésbe a dolog.

Használj pozitív nyelvezetet

Nem kell feltétlenül szigorú, hivatalos hangnemet használni a CV-ben. Lehet egy kicsit megengedőbb, de semmiképp sem barátkozós. Került a kliséket, a túlcsorduló "csodálatos" és a "fantasztikus" szavak helyett dobd be néha a "motivált" és "hatásos" jelzőket.

Emeld ki a digitális jelenléted

Akár tetszik, akár nem, az első út mindig a Facebook profilodhoz vezet. Amint átmentél az első rostán a HR-esek a közösségi média felületeken kutakodnak egy kicsit. Épp ezért ne titkold el profiljaid, csak épp annyit lássanak belőlük, amennyi szükséges.

Formázd meg a CV-d!

Az összevissza kígyózó sorok, a sörtörések, behúzások és különböző színek, betűtípusok hiánya arra enged következtetni, hogy még arra sem veszed a fáradtságot, hogy egy normális önéletrajzot összerakj.

Legyen minden információ könnyen kivehető, hogy a HR-esnek ne kelljen kutakodnia utána, elvégre ha másnál szinte ordítanak a lapról a fontos tudnivalók, nem a tiéddel fog detektíveset játszani.

A jó önéletrajz az első lépés a sikerhez, épp ezért ne fukarkodj az idővel. Szánj rá egy délutánt ha kell, mert hidd el, megtérül a befektetett idő.

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com, flickr.com)