Jump to content

A tudás megszerzése kulcs a jövőben

2017. 08. 22. 19:00

Nem a diploma a lényeg, ha mögötte nincs sok tapasztalat és gyakorlat. A jövő kulcsa, a boldogulás azok kezében van, akik az élethosszig tartó tanulásban hisznek, és gyakorolják is.

Napok múlva becsengetnek a gyerekek számára az iskolába, de sok felnőtté vált fiatal is folytatja felsőbb fokú tanulmányait. Nem feltétlenül fontos csak a papírra hajtani, de minden szülő álma az, hogy gyermekének olyan végzettsége legyen, amellyel lehetősége nyílik egy nyugodt és boldog élet kialakításához. Ehhez a tanulás elengedhetetlen. Egy jó szakmában ugyanúgy megtalálhatja a számítását valaki. Egy szakmán belül is számos olyan fogás van, amelyet csak gyakorlás, tanulás során lehet elsajátítani, tökéletesíteni.

Nemcsak a világ, de a technológia is felgyorsult. A mesterséges intelligencia hatással van mindenkire. Az alapkészségeken kívül ma már másra is szükség van akkor, ha érvényesülni szeretnénk. Ahhoz, hogy a robotizált világban az emberi munkaerő is ugyanúgy szerepelni tudjon, szükség van az élethosszig tartó tanulásra. Még ha jó szakmája és a szakmáján belül jó munkahelye is van az embernek, nem árt egy másik szakterületben való jártasság megszerzése, vagy más készségek fejlesztése.

Minden ágazatban fejlődés megy végbe, így a logisztikában is automatizálás várható, de ha az önjáró autók valóban megjelennek, akkor a személyszállítás, az ember által irányított járművek száma is csökkenni fog. Ez is kihat majd az emberi munkaerőre.

A régebbi korokra az volt jellemző, hogy az emberek egy szakmában voltak igazán jártasak és abban dolgozták le az életüket. Ma ez a szemlélet átalakulni látszik. Azért van ez így, mert az embereknek alkalmazkodniuk kell a változó világhoz, az igényekhez. Vagyis folyamatosan változik minden, így egy szakmán belül is nagy változások mehetnek végbe. Ha meg akarunk abban maradni, akkor nekünk is folyamatosan tanulni kell, és az sem árt, ha társszakmákhoz is értünk, hiszen még inkább kinyílhatnak a kapuk előttünk.

Az emberek attól félnek, hogy a mesterséges intelligencia munkahelyi megjelenésével nem lesz szükség az emberi munkaerőre. Valójában az igazság az, hogy nem megszünteti a munkahelyeket, hanem új munkakörök alakulnak ki. Ezért nem árt az embernek több lábon állni, mert az igények szabják meg a feltételeket. Ez a változás azonban nem pillanatok alatt lezajló, hanem szépen lassan beépülő folyamat.

A szülők álma, hogy gyermekük diplomás emberré váljon, de a munkaadók már nemcsak a diplomára vannak kiélezve. A keményfedeles diploma helyett sokkal inkább keresik a munkáltatók a megfelelő készségeket, a tapasztalatot, amelyet főiskolán vagy egyetemen nem biztos, hogy megszerez valaki. Egyre fontosabbá kezd válni a kreativitás, az kíváncsiság, a különböző képességek kombinációja, és ha ez valakiben megvan diploma nélkül is, akkor könnyen lehet, hogy egy diplomás helyét is betöltheti.

A mostani és az elkövetkező generáció számára a telekommunikáció és a számítógépek alapvető érdeklődési köre, amelyek kihatnak az érdeklődésükre is, így már egészen kicsi korban olyan tapasztalatot szerezhetnek, amelyet később alkalmazni tudnak. A jövő nemzedék számára a legfontosabb az arra való hajlandóság, hogy egy életen át tanuljanak.

(Forrás: marmalade.hu | edtechreview.in, blog.whooosreading.org, addicted2success.com/képek)