Jump to content

Amikor a munkahelyi stressz megmérgezi az életed…

2017. 08. 15. 14:13

Lassan vége a nyárnak, a szabadságolásnak,kezdődik a mindennapi mókuskerék . A soha véget nem érő munkaidő, a ránk nehezedett feladatok,a stressz, a felénk támasztott elvárások és az örökös megfelelési kényszer, megnöveli a stroke és a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. Éppen ezért fontos, hogy próbáld meg kizárni a negatív ingereket a mindennapjaidból!

A mindennapos rohanás, munka, kapkodás és időhiány következtében, az ember táplálkozási szokása megváltozik, a napi rutin könnyedén felborulhat. Az emberek jelentős része napközben bekap 1-2 falatot két munkafolyamat között. A másik komoly probléma az állandó nyomás és ránk nehezedő problémák miatti stressz, amely szépen befészkeli magát a mindennapjainkba. Sokan a feszültség levezetése céljából alkoholhoz vagy cigarettához nyúlnak. Ezek a tényezők és életmódbeli problémák komplexen, mind egészségügyi problémákhoz vezethetnek.

A szív- és érrendszeri problémáknak, gerincbántalmaknak elsősorban az ülő és a nehéz fizikai munkát végzők vannak kitéve. A napi 8 vagy több óra folyamatos ülés (általában nem megfelelő testtartással) rettentően káros az egészségre és a testre egyaránt. Ugyanez elmondható az állandó fizikai megterhelésről. Sokan a hétköznapokon mozgásszegény életmódot folytatnak, ezen a helyzeten az egész napos ülés csak ronthat. Megnő az elhízás veszélye, a túlsúly pedig vérnyomásproblémát, cukorbetegséget, szívbetegséget okozhat. Mindig teremtsünk lehetőséget legalább óránként felállni az asztaltól, kinyújtózni, egy két guggolást, lábemelést végezni, valamint mozgassuk meg nyakunkat és karizmunkat.

Fontos, hogy a munka végeztével teremtsünk időt és lehetőséget a minőségi pihenésre, amikor testünk valójában képes regenerálódni, megnyugodni, felkészülni a másnapi kihívásokra. Ha sokat dolgozunk, esetleg több műszakban is helyt kell állnunk, előfordulhat, hogy nem tudjuk magunkat kipihenni. Az alvászavarok, az állandó fáradtság hosszabb távon, kimerültséghez, folyamatos feszültséghez, depresszióhoz is vezethetnek.

Ilyen esetben számolni kell a szervezet egészséges egyensúlyának a felbomlásával. Megjelenthetnek különféle keringési problémák, felborulhat a vércukorszint egyensúlya, valamint a vérnyomásban is változás állhat be. (Ezen problémák kialakulásának esélyét, a gyakori koffeinfogyasztás, a dohányzás, az alkohol és a stressz, mind növeli.)

Mivel dolgozni muszáj, egy nap pedig továbbra is csak 24 órából áll, meg kell teremteni a megfelelő élet és munkakörülményeket magunknak. Mindig étkezzünk naponta legalább 4-5x egy keveset, ha tudunk biztosítsunk ehhez megfelelő, nyugodt környezetet. Próbáljunk meg többször szünetet tartani, levegőzzünk, sétáljunk egy kört, mielőtt folytatnánk a munkát. Ha belefér az időnkbe, válasszunk valamilyen szabadidős tevékenységet, sportot, amely lendülettel és energiával tölti fel testünket és lelkünket a mindennapok során, valamint egészségünkre is jótékonyan hat. Végül pedig, próbáljuk kizárni a körülöttünk lévő zavaró tényezőket, ugyanis a stresszmentes, boldog és kiegyensúlyozott élet, évekkel megnövelheti az életünket.

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)