Jump to content

Az utak vándorai, avagy a kamionos életforma

2017. 08. 03. 17:00

Fiús anyukák, kössétek fel az alsóneműt. Eljöhet az a pont, amikor a fiaitok arra a döntésre jutnak, hogy kamionozásból fognak élni. Az egy más világ, más életforma, az új és jobb élet reményében azonban áldozatokat kell vállalni.

A mai világban nehéz előre megjósolni, hogy az iskola, amelyet választ gyermekünk, az a szakma, amelyet kitanult évekkel később is olyan jól jövedelmező lesz-e, mint most. Függ attól, hogy milyen mértékű a szakmai telítettség, milyen ismeretségi köre van az embernek. Sokan döntenek úgy, hogy félretéve ambícióikat, átváltanak egy egészen más szakmára, kamionosnak állnak. Mindegy, hogy belföldi vagy külföldi utakra kell indulniuk, a kamionosok fő jellemzője, hogy nagyjából mindig távol vannak a szeretteiktől, a családjuktól. Aki nem elégedett az itthon megteremtett javaival, azok általában úgy döntenek, hogy külföldön próbálnak szerencsét, míg mások kamionosnak állnak. Ők a megélhetési kamionosok. A fő motiváció persze a magas kereseti lehetőség. Sajátos életforma ez, amely azzal jár, hogy munka- és életterük is egy fülkényi. Nemcsak a munkaórákat kell egy apró fülkében lehúzniuk, de a pihenésre szánt időt is sokszor töltik a sofőrök ugyanott. A vezetőtér egyben a nappali és a konyha is. Többet vannak távol a kamionsofőrök családjuktól, mint mellettük. Ez mind a családnak, mind a kamionosnak lelkileg is megterhelő lehet.

Divatos manapság kamionosnak állni, természetesen szükséges hozzá a megfelelő kategóriájú jogosítvány, de ez még közel nem biztosítja azt, hogy mindenki rátermett erre a munkára. Előre kell gondoskodni a saját élelmezésről, hiszen nem áll a sofőr mellett az édesanyja, a párja, a felesége. A kamion fülkéjében kell elfogyasztania az ételt, mégpedig azt, amit magával vitt. Nem mindig van arra lehetőség, hogy vásároljon élelmet, ezért előre ki kell alakítania az éléskamráját.

A kamionosok élettere a járművük, de a tisztálkodást nem lehet megejteni ott. Régebben nehezebb volt a sofőrök dolga, de ma már sok helyen alakítottak ki sofőrpihenőt, ahol tényleg lepihenhetnek és nyugodtan tisztálkodhatnak a nagy utazása egyik állomásakor.

Nemcsak azt nehéz megélnie a sofőröknek és a családjának, hogy heteket távol töltenek otthonuktól, de maga az életritmus is különbözik az átlagos munkától. A reggel felkelünk, munkába megyünk, dolgozunk, délután hazaérkezünk, a kamionosok életében nem létezik. A pihenőidő nem biztos, hogy az éjszakai órákat érinti. Ha egy sofőrös vezetésről van szó, akkor sokkal inkább esik a pihenés éjszakára, de a kétfős járatnál valaki biztos éjjel vezet. Emellett az életritmus is könnyebben felborul, ez pedig fáradtságot idéz elő.

Aki kamionosnak áll, az egy új életformát fog megtapasztalni. Erre nem is mindenki alkalmas. A kamionsofőr élete a több ezer kilométeres távok levezetéséről szól, amely nagy koncentrációt igényel. Emellett napjai nagy részét ülve tölti, amelytől lábai zsibbadhatnak, a vérkeringés nem a legjobb. A mozgás hiánya miatt az emésztés is lelassul, az állandó koncentrálás, az erős fények miatt a szem is elfárad. A kamionosok élete idegmunka. Nemcsak a forgalomra kell figyelni, de arra is, hogy az árut időben elfuvarozzák a kívánt helyre, de úgy, hogy a vezetési és a pihenőidőt betartsák.

Kamionosnak lenne nem annyit jelent, hogy szeret valaki vezetni és abban a munkakörben megteheti. Ez egy kemény életforma. Ők az utak vándorai.

(Forrás: marmalade.hu | reddit.com, scania.com, atamu.net/képek)