Jump to content

Így oldja a munkaundort és a stresszt a növény az irodában!

2017. 01. 18. 18:05

A szürke falak, az állandó zaj, a fecsegő kollégák és az ingerszegény környezet kikezdi az embert egy idő után. A munkahelyi undor ellen viszont sok aprósággal tehetünk, például növényekkel, amelyeken megpihenhet a szem, és megtörik az iroda monoton közegét. Mutatjuk, hogy készíts zöld oázis egy befőttesüvegbe.

Az inspiráló környezet nem nagyon jellemző a munkahelyekre, és az üveg-beton alapszerkezetű, minimalista stílust követő irodákra. Valljuk be, kit ne lombozna le a monoton, egyhangú enteriőr, és a gemkapcsokkal, fehér papírokkal teledobált íróasztal?

Naponta legalább nyolc órát töltünk az asztalunk mögött ülve, amit leírni és elolvasni is egyaránt fájó, de tény. Azt a rengeteg időt, legalább úgy töltsük el, hogy ne idegenkedve ücsörögjünk, hanem valamelyest érezzük magunkat kellemesen, „otthonosan”.

Számos vizsgálat igazolta, hogy míg a növények kellemes munkahelyi környezetet teremtenek, a 'steril' iroda, gyakran untató, frusztráló. Sőt arra is rámutatottak, hogy minél több zöld növény található az adott helyiségben, annál kevesebbszer fordul elő betegség, vagy lehangoltság a dolgozók között. Ez annak tudható be, hogy a növények kellemes atmoszférát teremtenek és javítják a levegő minőségét és csökkentik a stresszintet!

Otthon az irodában?

A munkahelyeket nem épp az otthonosság érzete lengi körül, így nem csoda, hogy az embernek se kedve, se türelme nincs sokszor az asztal mögött gubbasztva lehúzni nyolc órát. Az otthonosság érzetének kialakításával pedig elejét lehet venni a munkahelyi szorongásnak, lehangoltságnak, stressznek. Akik „otthon" érzik magukat az irodában, szívesebben dolgoznak, és ritkábban betegszenek meg. Ehhez viszont egy apróságra szükség van: zöld növényekre!

Komfortnövelő zöldek

A növények egész egyszerűen növelik a mentális komfortot, megnyugtatják az agyat, és egy pillanatra visszacsatolják az embert a természethez, amire igen nagy szüksége van.

Számos kutatás készült a témában, melyek egytől-egyik azt mutatták, hogy a növények a művi környezetben stresszoldó hatással bírnak. Növelik a komfortérzetet, és csökkentik a szorongató érzést. Nem véletlen, hiszen maga a zöld szín is kedélyjavító hatású. Kipróbálnád? Készíts te magad szuper növényterráriumot, ami garantálta ellazít, egy kicsit. Mutatjuk, hogy!

(Forrás: marmalade.hu | Fotó: pexels.com)