Jump to content

A high tech innováció korunk „digitális betegségére"

2016. 11. 18. 09:05

A felnőttek több mint 90%-a naponta legalább 2 órát, a 18-29 évesek fele minimum 9 órát tölt digitális eszközök használatával, ami jellemzően asztenópiához (szemfáradtsághoz, túlerőltetéshez) vezet.

A legérintettebb az Y generáció: minden kilencedik fiatal szenved a laptop, okostelefon, tablet és egyéb monitorok nézéséből fakadó szemfáradtságtól. Célzottan a digitális eszközökre tervezett, korszakalkotó – a gyakori fókuszváltásból eredő túlterhelést kiküszöbölő – kontaktlencséjét mutatta be ma a világ egyik vezető gyártója, a CooperVision.

A digitális eszközök használata okozta tünetek helyzete

Naponta több mint 500 millió ember használ digitális eszközöket Európában. A felnőttek több mint 90%-a legalább napi két órát, a 18-29 évesek több mint 50%-a legalább napi kilenc órát tölt ezek használatával. A digitális forradalom gyökeresen megváltoztatta életünket és a laptopok, okostelefonok vagy tabletek napi két órát meghaladó használata – a modern életmódból fakadó számos újkeletű terhelésnek köszönhetően – szemfáradtsághoz vagy számítógépes-látás szindrómához (CVS) vezet. Ezek egyúttal hát-, nyak-, fejfájást és egyéb tüneteket is előidéznek.

A felmérések szerint az érintettek 90%-a viszont nem beszél erről szakemberrel, mert többnyire elkerülhetetlen problémának, „normálisnak” tekintik. A közel tartott digitális eszközök és a környezet közötti tartós fókuszváltás a szem számára megerőltető, alkalmazkodó¬képessége gyengül. Egy nemrégiben megjelent angol felmérés szerint (ahol olyan pácienseket vontak be, akik legalább naponta 4 órát, legalább heti 5 napon át használják digitális eszközeiket) például az Y generációhoz tartozók (17-36 évesek) közül majd minden kilencedik (88%) szenved asztenópiában.

High tech innováció: az első digitális eszközökre tervezett kontaktlencse

A világ egyik vezető kontaktlencse gyártója, a CooperVision folyamatos innovációinak eredményeként egy új, áttörést jelentő megoldást alkotott a digitális világ okozta, egyre fokozódó szemproblémákra. A Biofinity Energys™ mérföldkő a kontaktlencsék kínálatában, kiválóan alkalmazkodik a mai életstílus kihívásaihoz, megkönnyíti a képernyőről távolabbi tárgyakra történő fókuszváltást. Egyedi, saját fejlesztésű lencsekialakítása és természetes nedvesedést elősegítő, puha alapanyaga segít megelőzni és enyhíteni a digitális eszközök okozta szemfáradtságot, szárazságot vagy túlterhelést. A lencseviselők igényeire és a képernyő előtti tevékenységekre fejlesztett, havi cseréjű és napi vagy kiterjesztett viselési idejű kontaktlencse valamennyi lágylencse oldattal kompatibilis, dioptria–tartománya +8.00 és -12.00 között mozog. Magyarországon november közepétől kapható.

 

 

(Forrás: hazesotthon.hu; marmalade.hu | Kép: pixabay.com)