Jump to content

A zaj mindig körbevesz, de mit tehetünk ellene?

2016. 09. 20. 16:10

A háttérzaj elleni küzdelem az egy légterű irodában nagy kihívás. Mindenkinek megvan a maga módszere az irritáló zajok kiszűrésére, de ez jobban igénybe veszi az idegrendszerünket, mint gondolnánk.

A The Verge arra kereste a választ, hogy mit tegyünk, ha zajos a munkahelyünk, de mégis figyelni és dolgozni szeretnénk. Az írásban sorra vették a bevett módszereket, mérlegelve azok előnyeit és hátrányait.

A Stanford Egyetem neurológusa, Tony Ricci szerint a fülbedugós fülhallgatón játszott hangos zene és a különféle zajok a lehető legrosszabb megoldást jelentik. A zajt zajjal elnyomva csak tovább növeljük fülünk terhelését, így még ha jobban is tudunk koncentrálni, gyorsítjuk a halláskárosodás kialakulását – érvelt.

A minden frekvenciatartományt elnyomó fehér zaj különösen veszélyes, mivel a szakember szerint megtévesztően halknak tűnhet, ezért jobban feltekerjük a hangerőt és nagy pofont adunk vele a fülnek. A nagy fejhallgatók már jóval kevésbé károsak, különösen, ha jól zárnak, és emiatt nem is kell olyan hangosan szólni a zenének.

A fülektől még ennél is távolabb elhelyezett hangszórók még egészségesebbek, de ez egy irodában többnyire kivitelezhetetlen.

A zajcsökkentő vagy zajkioltó fejhallgatókat már Tony Ricci is ajánlja; ezek egy mikrofonnal veszik a környező zajokat és olyan hanghullámokat bocsátanak ki, amik ezeket kioltják. A technológia állandó gépi, ipari zajok esetén kiválóan működik, sajnos egy beszélgetés hangjait már nem tudja ilyen hatékonyan kiszűrni.

A szakember szerint a legegyszerűbb megoldás, a füldugó lehet a legjobb választás. Bár nem éppen esztétikus, és használójával legfeljebb online lehet társalogni, csakugyan kiszűri a zajokat, és megkíméli a hallószerveket.

 

Forrás: Marmalade/hirado.hu Kép: wikimedia.org