Jump to content

A pezsgőgyártás magaslatán

2015. 12. 11. 10:00

Ha szilveszter, akkor pezsgő, az ünnepi hangulatért felelős habzó finomság. Az alkalomhoz illő és hangulatot teremtő hazai márka a Törley, amely hazai szinten és világszerte is elismert.

A Törley család múltja a XII. századig nyúlik vissza. Ennek a családnak tagja volt Törlei Bálint, akinek három fia közül egyik sem a katonai pályát választotta úgy, mint az őseik. Közülük Törley József elvégezte a grazi kereskedelmi akadémiát és még ezzel egy időben ismerkedett meg egy pezsgőgyártóval. Lehetőséget és fantáziát látva a pezsgőgyártásban Teofil Roederertől tanult a mesterség mikéntjéről, mindezt levelezés formájában. Ám hogy a megszerzett elméleti tudását a gyakorlatban is használni tudja, Törley József a Dolbeck & Cie. cég alkalmazottja lett, ahol valóban elsajátította a pezsgőkészítés minden lépését. Nem is várt sokat, hogy saját cégét megalapítsa Reimsben. Tevékenységét tehát nem hazánkban kezdte el, hanem ott, ahol a szakmát kitanulta. Csak ezután, 1882-ben nyitotta meg Magyarországon is Törley József és Társa néven saját hazai pezsgőgyárát.

Törley József sokkal jobbat szeretett volna készíteni, mint amilyen pezsgőket megismert tanulmányai során. Ahhoz, hogy terveit megvalósítsa, igazán szükséges volt a jó alapanyagra, ezért olyan szőlőültetvényt keresett, amely a Champagne-hoz hasonló bort adott. Így esett választása Etyek környékére. A bejegyzett magyarországi cége Budafokon található, itt ugyanis olyan, a tárolásra alkalmas mészkőfalú pincék vannak, ahol az érlelésre szánt palackok igazi bölcsője lehet. Gyárát tehát Budafokon nyitotta meg, amelynek technikai berendezéseit francia szakemberek segítségével valósította meg.

Törley József elszántan dolgozott azon, hogy szénsavas italát finomítsa, ehhez pedig olyan újításokat vezetett be, amelyet senki azelőtt nem használt. Nevéhez fűződik az úgynevezett degorzsálás, amely azt jelenti, hogy a seprőt fagyasztással távolítják el. Ebből is kitűnik, hogy milyen lelkes és kiváló szakember volt. Emellett pedig igazi, vérbeli üzletemberként is megállta a helyét, hiszen az ország legmodernebb pezsgőgyárát valósította meg. A Törley lett Magyarország legnépszerűbb pezsgője, a hazai ipar büszkesége volt és még ma is az. A XX. század elejére már megismerte a márkát és az italt az egész világ, a gyár pedig már kétmillió palackot állított elő pezsgőjéből. A második világháború hatásait megérezte a Törley gyár is. Az üzem államosítása előtt alig folyt termelés, azonban ma már a hazai pezsgőpiac első helyét foglalja el. A Törley pezsgőgyár évi termelése akár 12 millió palack is lehet.
Ha pezsgő, akkor Törley!

(Kép forrása: bestofbudapest.com)