Jump to content

Állásinterjúkon a negyedik a nyerő!

2015. 06. 30. 11:28

Ha állásinterjúra jelentkezel, akkor van a legnagyobb esélyed, ha negyedikként állsz be a sorba, állítják amerikai kutatók hatszáz beszélgetés elemzése alapján.

Egy friss kutatás azt állítja, hogy a negyedik embernek van a legnagyobb esélye arra, hogy megkapja az áhított melót, sokkal könnyebben le tudja ugyanis nyűgözni a felvételiztetőt, mint társai. A negyedik után lévőknél pedig már nagy az esélye annak, hogy a rohamos tempóban fáradó interjúztatók tévesen ítélik meg a személyiségét.

A virginiai Old Dominion egyetem kutatói az egyetem munkaügyi központjának hatszáz darab harminc perces állásinterjú felvételét nézték meg és elemezték ki. A közhiedelem úgy tudja, hogy az interjúztatók a beszélgetések első néhány másodpercében azonnali véleményt alkotnak a jelentkezőről, a most megjelent felmérés szerint azonban sokkal tovább tart a procedúra, amíg valódi, határozott véleményt formálnak, ráadásul időben is eltér attól függően, hogy hanyadik emberrel beszélgetnek a sorban.

Az elemzésekből kiderült, hogy az első jelöltnél öt percbe tellet, amíg meghozták a döntésüket, a negyedikre ez az idő nyolc percre húzódott. Ennek a három perces különbségnek a kísérletvezetők szerint az lehet az oka, hogy a negyedik jelölthöz érve az interjúztatóknak nem csak az éppen hallott információt kellett feldolgozniuk, de a korábban hallottakat is. Az ötödik jelöltnél azonban már jóval fáradtabbak, néha-néha el is kalandozik a figyelmük, ezért előfordulhat, hogy rosszul ítélik meg a beszélgetőpartnerüket. (Kép: Xiaoju Deng)