Jump to content

A szakmai kiégés már az utazással elkezdődik

2015. 06. 23. 10:41

Ha minden reggel sokat kell az autóban ülnöd, amíg a dugóban araszolva elvergődsz a munkahelyedre, azzal nagy mértékben kockáztatod a burn out, azaz a szakmai kiégés veszélyét.

Egy friss kutatás állítása szerint elég csupán napi húsz perc ingázás a munkahelyünkre ahhoz, hogy az átélt stressz hatására felerősödjön a szakmai kiégés veszélye. Ez azért is nagyon ijesztő, mivel a legtöbben ennél sokkal többet utazunk nap, mint nap.

A burn out, avagy kiégés során az ember testileg és lekileg is végtelenül kimerülve érzi magát, a munkájában már nem talál semmi örömöt, sikert, vagy motivációt, illetve egyre fokozódó cinizmussal szemléli a naponta elvégzendő feladatait. Ez nyilván a munka minőségén sem segít, de hosszú távon komoly pszichológiai problémává is mélyülhet. A kiégéshez pedig nem csak az adott munka, de már az irodába való eljutás is hozzájárulhat, állítják kanadai szakemberek.

A kutatók 1942 ingázó adatait vizsgálták meg. Az alanyok 17 és 69 év közöttiek voltak, és különböző járművekkel igyekeztek a Quebec 63 különböző pontján található munkahelyükre. Volt, aki biciklivel, vagy metróval, volt, aki busszal, illetve saját autójával vágott neki az útnak.

A kutatók úgy találták, hogy maga a közlekedés is nagy mértékben hozzájárul a kiégés szimptómájához, de sokat számítanak a közlekedés körülményei is.

Azok esetében például, akik autóval indultak útnak, minnél nagyobb volt az út hossza, annál inkább megnőtt a kiégés veszélye. Enyhítő körülmény volt azonban, ha külvárosi, vagy vidéki környezet felé tartottak, illetve ha maguk vezethették a járművet, az utasok ugyanis sokkal több stresszt éltek át az utazás során –valószínűleg azért, mert nem érezték, hogy hatással lehetnek az eseményekre.

Azok a dolgozók pedig, akik tömegközlekedési eszközt használtak, a munkahelyükön kevésbé érezték hatékonynak magukat.

A legjobban a bringások és a gyalogosok jártak, főleg ha biztonságos körülmények között, azaz kiépített bicikliúton, illetve zebrákkal és széles, kényelmes járdákkal ellátott helyen tehették meg a munkahelyükre vezető utat.

(Kép: Robert Couse-Baker)