Jump to content

Kedd, csütörtök: betörésveszélyes napok

2014. 06. 06. 12:16

Kedden és csütörtökön vannak a legnagyobb veszélyben az ingatlanok, a betörők már az internetet is felhasználják a legmodernebb zárfeltörési technikák elsajátításához, ezért a rendőrség is folyamatosan figyelemmel kíséri az online felületeket.

Az állandóan lakott ingatlanokat elsősorban akkor fenyegeti veszély, amikor a lakók nincsenek otthon, míg a tanyákat, vagy az állandóan nem lakott ingatlanokat inkább az éjszakai órákban próbálják feltörni – ismerhették meg az Országos Rendőrfőkapitányság (ORFK) statisztikáit az Aegon Magyarország által életre hívott Országos Kármegelőzési Program keretében megrendezett, első vagyonvédelmi konferencia résztvevői.

Korántsem véletlen, hogy a nyaraló szezon kezdetével változnak a betörők célpontjai. Ősszel, télen és tavasszal a hétvégi házak, tóparti nyaralók vannak kitéve a legjobban a bűnözők portyázásainak, ezért is javallott, hogy aki teheti, az a nagyobb és mozdítható értékeket vigye el arra az időszakra, amikor ritkábban és rendszertelenül használja a lakásán kívüli ingatlanját. A napok alapján pedig a kedd és a csütörtök a leginkább veszélyes, így ezekre a járőrszolgálat megerősítésével készülhetnek a rendőrök, polgárőrök.

Nem sokat változott a betörések módja az elmúlt 60 évben, az elkövetők az erőszakos behatoláshoz általában azt használják, ami a helyszínen a kezük ügyébe kerül. Az elkövető általában helyi lakos, aki ismeri a környéket és az ott élők szokásait. A technika fejlődésével ugyanakkor megjelentek az átutazó bűnelkövetők is, akik csak az előre eltervezett bűncselekmény miatt érkeznek valahova, majd tovább is állnak. Helyi kötődésük általában nincs, így megtalálásuk csak a különböző bűnüldöző szervek szoros együttműködésével lehetséges.

A kármegelőzés fontos része az ingatlanok védelme. Ma már a biztonságtechnikai cégek fókuszában is a megelőzés áll, hiszen a vásárlók felismerték, hogy ez fontosabb, mint a bűncselekmény észlelése, esetleg rögzítése.

Szerencsére a különböző biztonságtechnikai eszközök ma már a lakosság számára is megfizethető áron elérhetők. Például a kamerák, amelyeknek elriasztó hatása is van, vagy a füstgép, amely a betörés észlelésétől a távfelügyelet kiérkezéséig teszi ártalmatlanná a betörőt úgy, hogy füsttel tölti meg a lakást, és megnehezíti az elkövető kijutását. A távfelügyeleti rendszerek széles palettája is rendelkezésre áll: ezek zöme nem csupán a betörést jelzi, hanem mobiltelefonos alkalmazás segítségével a vízkárt, a szén-monoxidot vagy akár a tüzet is.

(Fotó: www.express.co.uk)