Jump to content

EP-választási furcsaságok

2014. 05. 25. 12:06

19 rendkívüli eseményt is feljegyzett a Nemzeti Választási Iroda a legutóbbi, 2009 júniusában megrendezett európai parlamenti választásokon. Volt köztük lakcímkártya-hiány, rosszullét és áramszünet.

Az öt évvel ezelőtti voksoláson a legtöbbször a választópolgárok azért nem tudtak élni állampolgári jogaikkal, mert nem tudták igazolni – személyi igazolvánnyal, útlevéllel, lakcímkártyával vagy jogosítvánnyal – a személyazonosságukat. Egy budapesti, X. kerületi lakos annak ellenére nem járulhatott az urnákhoz, hogy rendőrségi jegyzőkönyvvel tanúsította, pont egy nappal korábban ellopták tőle a lakcímkártyáját. A választási bizottság közölte vele, hogy amennyiben az iromány este 7 óráig előkerül, akkor szavazhat, ám e feltétel nem teljesült.

A Pest megyei Csemő egyik választópolgárának a személyi igazolványa lejárt, s nem volt hajlandó a vezetői engedélyéért hazamenni, amellyel igazolhatta volna magát. Veresegyházán pedig azért utasítottak vissza valakit, mert ott derült ki, hogy nem magyar állampolgár, ezért nem is jogosult szavazni.

Nemcsak a választókkal akadtak galibák. Budapest V. kerületében például az egyik delegált tag nem jelent meg a szavazókörben, ezért az őt jelölő szervezet a megbízását visszavonta. Maglódon pedig a jegyzőkönyvvezető rosszul lett. Ennél súlyosabb incidensre szerencsére nem került sor, például halálesetre, mint az április 6-ai országgyűlési választásokon, amikor ketten is az életüket veszítették a szavazókörben.

Több helyütt az aznapi zord időjárás okozott átmenetileg gondot. A Somogy megyei Szőlősgyörökön délután 2-kor a zivatar miatt áramszünet keletkezett, a szavazást mégsem kellett felfüggeszteni, mivel a szükséges fényforrásokat gyertyákkal biztosítani lehetett. Az egyik dombóvári szavazóhelységben a középső világító test (neoncső) felrobbant, emiatt erős füst keletkezett, sérülés azonban nem történt, így a szavazás folytatódott.

(Fotó: www.tvmures.ro)