Jump to content

Amisok pénzügyi titkai

2014. 05. 20. 11:58

Amerikában szinte mindenkit komolyan érintett a válság, sokan tönkrementek, elveszítették az állásukat, elszegényedtek. A Pennsylvániában, Ohioban és Indianaban élő amisok azonban egész jól elboldogultak a sok nehézség ellenére is. Mi lehet a titkuk?

Az amisok az Amerikai Egyesült Államokban élő kis, 200.000 fős a külvilágtól elzárt, konzervatív keresztény közösség tagjai. Szigorú szabályok szerint élnek, nem használnak elekktromos áramot, telefont, sem autót, a flancolást semmilyen formában nem tűrik.

A Business Insider annak a kérdésnek járt utána, hogy mik azok az amis szokások, amiket eltanulva mi is gazdaságosabban, a környezetünkkel harmónikusabb viszonyban élhetnénk?

-Az amisok többre értékelik az élményeket az anyagiaknál. Csak olyan holmikat vesznek, amikre valóban szükségük van és ami jó minőségű, tartós. Vásárlási szokásaikat cseppet sem befolyásolják a reklámok, vagy a boltok nagy leárazásai. Mindig szem előtt tartják egy termék ár-érték arányát.

-Nagyon sokat tesznek a fizetésükből félre, nem ritka, hogy bevételeiknek akár 20%-át is, és sohasem verik magukat adósságba, ezért nem is használnak hitelkártyát. Sőt, már maga a hitelkártya gondolatától borsózik a hátuk! Ahelyett, hogy hitelt vennének fel, ha kicsit megszorulnak, inkább elvállalnak valamilyen mellékállást. Igen találékonyak és szorgalmasak, minden munkalehetőséget megragadnak.

-Ha mindezek ellenére mégis úgy alakul, hogy hitelt kell felvenniük, teljesen magától értetődőnek, sőt mi több, erkölcsi kötelességüknek érzik, hogy adósságukat időben, rendben visszafizessék. Ennek a tulajdonságuknak köszönhetően a bankok is szívesen hiteleznek nekik, ha esetleg új megművelni való földet akarnak vásárolni.

-A legtöbb amis ügyes iparos és jó kereskedő, kiváló minőségű terményeikre és árucikkeikre nagy igény van Amerika-szerte. -Igen szorgalmasak, üzleteikben nem ritka, hogy a vezető a beosztottaival együtt dolgozik. Emiatt nagyon meghitt, bizalommalteli a főnök-beosztott viszony is, ami jót tesz az üzletnek is.

-Szinte semmit sem dobnak ki, amit csak lehet, újrahasznosítanak. Ha egy ruha például annyira elhasználódott, hogy nem lehet többé sem továbbajándékozni, sem viselni már, akkor azt hosszú csíkokra vágják és rongyszőnyeget készítenek belőle.

-Amikor csak tehetik, nagy tételben vásárolnak, bár ebben az is közrejátszik, hogy egy átlagos amis család rendszerint hat-nyolc gyereket is nevel egyszerre. Részben a népes család miatt gyakran vásárolnak használt ruha üzletekben, kiárusításokon, vagy garázsvásárokon. Ajándék gyanánt is sokkal gyakrabban adnak valami olyat, amit ők maguk készítettek otthon, mintsem boltban kapható tucatholmikat.

(Kép: globalpost.com)

-A legtöbb amis gazdálkodásból él, ami nem könnyű munka, főleg hogy a nagy földterületeket igazságosan felosztják a gyerekek között. Hogy segítsék a fiatal, kezdő farmereket, a tehetősebb amisok alacsony kamattal anyagi támogatást nyújtanak rászoruló társaiknak. Bevételeiket e módon folyatják vissza összetartó közösségükbe.

-Az amisok saját bevallásuk szerint nagyon szeretik a gyomrukat, szívesen és gyakran esznek incsiklandó fogásokat. Ám a felhasznált élelmiszerek nagy részét ők maguk termelik meg, azok mind bio-élelmiszernek minősülő termények.