Jump to content

Honanyák az Európai Parlamentben

2014. 05. 18. 12:26

Eggyel kevesebb, 21 magyar képviselőt választhatunk az Európai Parlamentbe jövő vasárnap, mint öt éve. A nők valamivel több, mint egyharmados előző ciklusbeli aránya éppen az uniós átlagnak felelt meg.

A leköszönt Európai Parlamentben mindössze két ország – Finnország és Dánia – képviselői között voltak többségben a hölgyek, míg további négyében – Horvátországéban, Szlovéniáéban, Észtországéban és Máltáéban – éppen fele-fele volt a nemek aránya. A legkisebb arányban Luxemburg (16,7 százalék), Lengyelország (19,6 százalék) és Csehország (22,7 százalék) küldött honanyákat Brüsszelbe.

A magyar szebbik neműek éppen a 36 százalékos uniós átlagnak megfelelő arányban képviselték hazájukat, erre egyetlen más ország sem volt képes, a legközelebb ehhez Szlovákia (38,5 százalék), valamint Románia, Litvánia, Lettország és Ciprus (egyaránt 33,3-33,3 százalékkal) állt. Míg 16 ország női küldöttei voltak nagyobb arányúak az EU-átlagnál, addig 12-é kisebbek.

Finnország egyébként a nyolcadik a világon azon országok rangsorában, amelyek nemzeti parlamentjeiben nagyobb arányban vannak hölgyek az EU-s 36 százalékos átlagnál. Az ez alapján összeállított top 10-es listán három afrikai ország is szerepel, az első Ruanda, a hatodik Szenegál, a nyolcadik Dél-Afrika. Első ránézésre meglepő, hogy a szocialista Kuba és Nicaragua is az első tízben található.

Az északi államok híresen liberális felfogását tükrözi, hogy az öreg kontinens tagjai közül a szintén EU-tag Svédország és nem uniós Izland országgyűlésében található a legtöbb hölgy, arányuk a svédeknél még Finnországénál is magasabb.

(Fotó: The Telegraph)