Jump to content

Itt az ideje bevallani az adónkat!

2014. 05. 12. 12:42

Május 20-án, kedden éjfélig még postára lehet adni, vagy elektronikusan beküldeni a tavalyi személyi jövedelemadó-bevallást. Az adózók többsége az utolsó pillanatokig kivár, ez idén sincs másként.

Tizenhat nappal a határidő lejárta előtt még csak 1 millió 760 ezer személyijövedelemadó-bevallás érkezett meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), ez alig valamivel több, mint az egyharmada a tavalyi mennyiségnek. Ez azonban nem kirívó arány, a tapasztalatok szerint a többség csak a legeslegutolsó napon, május 20-án készíti vagy küldi el adóbevallását, vagy az „Ej, ráérünk arra még” patópálúri felfogásból, vagy azért, mert már korábban elvégzett egy durva számítást, ami alapján fizetési kötelezettsége keletkezett, aminek teljesítését a lehető legtovább kívánja húzni, miután az adótartozást a bevallással együtt kell leszurkolni. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy akinek viszont visszajár pénz, az általában siet, hogy minél előbb megkapja a jussát. A törvény szerint a NAV-nak a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül fizetnie kell.

A posta előtt kígyózó sorokat évek óta csökkenti az elektronikus benyújtási lehetőség. Igaz, a május 4-éig az adóhatósághoz beérkezett bevallásoknak még mindig több mint a 70 százaléka borítékban ért célba. De ezek közül csak mintegy 580 ezret töltöttek ki kézzel, 680 ezret viszont már elektronikusan, a hivatalos kitöltő programmal, majd azt kinyomtatva adták postára. Akik így tettek, azok már csak egy lépésre vannak attól, hogy a számítógépen elkészített bevallásukat néhány gombnyomással egyből a NAV-ba küldjék. Ehhez csak regisztráltatniuk kell magukat a www.magyarorszag.hu kormányzati portálon.

Ha valaki bizonytalan, hogy jól töltötte-e ki az szja-bevallását, és nincs energiája vagy pénze tanácsot kérni az arra avatottaktól, az is küldje el május 20-án éjfélig a nyomtatványát a NAV-nak, hiszen hiba esetén nem jár szankció, azt az adóhatóság felhívására lehet korrigálni (az úgynevezett önellenőrzéssel), akár személyesen is, a hivatalnokokkal közösen. Még nem volt olyan év, hogy a NAV revizorai ne találtak volna hibát, az idén például 260 581 bevallás nem volt makulátlan. Az viszont már pénzbírságot von maga után, ha valaki bizonytalankodása miatt fut ki a határidőből.

Azért is hasznosak a nyomtatványkitöltő programok, mert azok egy ellenőrzés lefuttatása során jelzik, ha valami nincs rendben. A leggyakoribb hiba egyébként nem számszaki, hanem az szokott lenni, hogy az adóbevallás nincs aláírva, illetve, hogy a családi kedvezmény igénybevételénél nincsenek megadva pontosan a gyerekek, eltartottak adatai.

Az sem lehet ok a halasztásra, ha valakinek több munkáltatótól, kifizetőtől is származott jövedelme, és nem minden kifizetőtől kapta meg az igazolásokat május 20-áig. Ilyen esetben a rendelkezésre álló iratok, igazolások birtokában kell elkészíteni a bevallást, amit a hiányzó dokumentumok beszerzését követően önellenőrzéssel lehet és kell helyesbíteni.

(Fotó: theweek.com)