Jump to content

Buddhával a stressz ellen

2014. 05. 07. 12:15

A londoni Cityben kezdik megfogadni a buddhisták által évekkel ezelőtt javasolt stresszkezelési módszert: napi tíz percet meditálnak, amitől a munkáltatók a betegségek miatti távollétek csökkenését várják.

A brit cégek 26 milliárd fontját emészti fel évente, hogy alkalmazottaik kisebb-nagyobb problémák miatt rövidebb-hosszabb ideig nem mennek be a munkahelyükre. A bajok gyökere az esetek többségében – még ha ennek közvetlen hatása nem is mindig mutatható ki – a stressz, ami sok felelős döntéshozót gyötör.

Ezért az utóbbi időben egyre több pénzügyi szolgáltató fordult Buddhához, pontosabban a nevével fémjelzett meditációs gyakorlathoz, amit hatékony stresszkezelési módszerként egy zen szerzetes még 2011 közepén javasolt. Ennek lényege, hogy naponta 10 perc magunkba szállással javíthatjuk mentális és fizikai állapotunkat. A módszer ugyanakkor figyelmesebbé is teheti a kollégákat, miután az a szakemberek szerint az illető jellemében is pozitív változásokat indíthat el.

Annyira nem futó hóbortról van szó, hogy egyre több multinacionális cég tart szemináriumokat és tréningeket a meditációs gyakorlatok jótékony hatásáról. S persze korunk fő technikai vívmánya, az okostelefon sem maradhat ki az ige terjesztéséből, különböző alkalmazásokon lehet elsajátítani a meditáció alapjait, melyek használatára a munkáltatók is buzdítják munkavállalóikat.

Feltételezések szerint egy tízperces meditálás tíz napra megkönnyíti a rohanó üzleti életben való helytállást. Arról azonban egyelőre még nincs adat, hogy a meditációt alkalmazó dolgozók teljesítménye valóban pozitívan változott-e, s ha igen, ez számokban kifejezve mit jelent.

(Fotó: www.beatthegmat.com)