Jump to content

Óvakodj a hosszú hétvégétől!

2014. 04. 30. 12:51

A május 1-jéhez hasonló hosszú hétvégék nemcsak a pihenni vágyóknak okoznak örömet, hanem azoknak a betörőknek, akik az óvatlan ingatlantulajdonosok jóvoltából ilyenkor szabadabban garázdálkodhatnak.

Átlagosan 17 százalékkal több a betörés a hosszú hétvégeken, mint egy normál szombat, vasárnap az Allianz Hungária adatai szerint, mely ügyfelei ilyenkor átlagban csaknem 190 ezer forintos kárt szenvednek. Ráadásul a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételi lehetőség februári bevezetése még nagyobb csábítást jelent a bűnözőknek, hiszen sokan a 150 ezer forintban maximált összeget mindjárt a hó elején kiveszik bankkártyájukkal az automatákból, hogy aztán azt otthon tárolják, azzal a céllal, hogy abból a hó végéig fokozatosan csipegessenek.

Léteznek azonban hatásos receptek a potenciális betörők elriasztására. Mindenekelőtt az aktívan Facebook-olóknak érdemes önuralmat gyakorolniuk, s nem kiposztolniuk azt az örömteli eseményt, hogy Pistike szülinapját az egész család a Kanári-szigeteken ünnepli. Ha ugyanis ehhez még a lakóhely beazonosítását megkönnyítő adatok, fotók is társulnak az üresen hagyott ingatlanról, az felér egy meghívóval.

Akik képesek nem megosztani örömüket másokkal (vagy eleve nem élnek a közösségi média eszközeivel), azoknak már csak a hagyományos – és magától értetődőnek tekinthető – óvatossági intézkedéseket kell megtenniük. Például ellenőrizni, hogy a ház ajtaja és ablakai be vannak-e zárva, s nem szabad elfelejteni bekapcsolni a riasztót. Már ha van ilyen, ha pedig nincs, azt érdemes sürgősen beszerezni. Ez ugyan nem olcsó mulatság, de a borsos ára megtérül, ha nem is feltétlenül anyagiakban, hanem abban, hogy az otthonától távol lévő nyugodtan alhat.

A riasztókhoz képest fillérekből megúszhatók azok az egyre jobban terjedő, rádió- vagy tévékészülékekhez csatlakoztatható időzítő kapcsolók, amelyek rendszeres időközönként felvillannak, azt a téves képzetet keltve a rosszban sántikálóban, hogy a ház lakói otthon tartózkodnak. Ugyanezt a hatást lehet elérni a bejáratnál elhelyezett mozgásérzékelő lámpákkal.

Az ablakok bezárása egyébként nem csak azért ildomos, mert azon illetéktelenek mászhatnak be, hanem mert, ha egy vihar miatt becsapódnak, akkor is jelentős károkat képesek okozni. Mint ahogy az is, ha nyitva marad egy csap, s az abból csordogáló víz eláztatja az alsó szomszédot. Márpedig az ilyen hanyagságból eredő (ön)károkozások a K&H Biztosító adatai szerint gyakoribbak, mint a lakásbetörések.

(Fotó: anniejenningspr.com)