Jump to content

Hol dolgoznánk a legszívesebben?

2014. 04. 25. 12:29

A magyarok többsége az autóiparban szeretne dolgozni, a nők és az idősebbek viszont inkább a gyógyszer- és a vegyiparban helyezkednének el – derül ki egy friss felmérésből.

Az állásajánlatok között a magyar munkavállalók 41 százaléka a bér és az ahhoz kapcsolódó juttatások alapján választ, csak minden hatodik válaszadónál elsődleges szempont az, hogy a munkaadó hosszú távon is tudja-e garantálni a foglalkoztatást – állapította meg a Randstad személyzeti tanácsadó cég által tavaly novemberben, Magyarországon több mint 5500 potenciális munkavállaló online megkérdezésével végzett felmérés. „Ez nem magyar sajátosság, globális szinten hasonló tendenciák figyelhetők meg. A válság idején a foglalkoztatás biztonsága a legfontosabb szempont, míg a gazdasági fellendüléskor az emberek mindinkább a fizetésre koncentrálnak” – jelentette ki Baja Sándor, a cégcsoport magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója.

Minden demográfiai csoportban az autóipar bizonyult a legnépszerűbbnek, e szektor képviselőihez még a telephelyüktől távol élők is elszegődnének. Nemcsak azért, mert úgy ítélik meg, hogy ott versenyképes bért és juttatásokat kaphatnak, hanem hosszú távon is garantáltnak vélik a foglalkoztatást, valamint arra számítanak, hogy e cégek megfelelő képzést nyújtanak az alkalmazottaiknak.

Szintén vonzóak az informatikai, távközlési és elektronikai cégek. Míg az alacsonyabb végzettségűek és a férfiak inkább a gyártás-termelés területén szeretnének állást kapni, addig a magasabb végzettségűek, a nők és az idősebbek a gyógyszer- és vegyiparban. A nonprofit szektor elsősorban a fiatal munkavállalók körében felkapott, akiknek különösen fontos, hogy érdekes munkát végezhessenek.

(Fotó: www.dw.de)