Jump to content

2014 legjobb állásai

2014. 04. 18. 12:29

Komolyabban kellett volna venni a matekot a suliban – gondolhatja, aki ezt elmulasztotta, és most szembesül azzal, hogy 2014 legjobb állásaihoz bizony elkel a matematikai jártasság.

Matematikus, statisztikus és biztosítási alkusz – ki gondolná, hogy ezek is bent vannak 2014 tíz legjobb állásai között, legalábbis az Egyesült Államokban. Mi több, a matematikus szakma áll a képzeletbeli dobogó tetején, de a statisztikusi harmadik és a biztosítási alkuszi negyedik helye is figyelemreméltó a CareerCast állásportál által immár huszonhatodik alkalommal kiadott éves jelentésében.

A portál a jövedelem, a kilátások, a környezeti tényezők, a stressz és a fizikai igénybevétel alapján rangsorolt 200 szakmát, vagyis nem feltétlenül a legmagasabb jövedelemmel lehetett az élre kerülni. A matematikus szakma viszont e szempont szerint is az első, a legfrissebb adatok szerint e képesítéssel az Egyesült Államokban évente átlagban több mint 100 ezer dollárt lehet hazavinni.

A matematikusok iránt ugyanis óriási a kereslet a munkaadók részéről. Az állami és magáncégek, kormányzati hivatalok, oktatási intézmények és non-profit szervezetek azért alkalmaznak matematikusokat, mert a gazdasági élet majdnem minden területén egyre népszerűbbek a matematikai elvek és koncepciók, különösen a statisztikai elemzésé. A Wall Street-en dolgozó brókercégektől az energetikai társaságokon át az informatikai kutató-fejlesztő laboratóriumokig számos cég sikerének záloga, hogy magasan képzett matematikusok erősítik őket.

Még nem késő e szakmára specializálódni, hiszen az előrejelzések szerint 2022-ben közel egynegyeddel többet is kereshetnek a mostaninál, legalábbis a tengerentúlon.

Az idei év legjobb állásai az USA-ban

 

Szakma

Éves átlagfizetés (dollár)

1.

Matematikus

101 360

2.

Egyetemi professzor

68 970

3.

Statisztikus

75 560

4.

Biztosítási alkusz

93 680

5.

Fülész

69 720

6.

Fogászasszisztens

70 210

7.

Informatikai mérnök

93 350

8.

Számítógépes rendszerelemző

79 680

9.

Munkaterapeuta

75 400

10.

Logopédus

69 870

Magyarországon 2013-ban – a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint – a pénzügyi, biztosítási szektorban volt a legmagasabb, havi bruttó 471 ezer forint az átlagkereset, ezt az információ és kommunikáció, valamint az energiaipar követte. Pénzügyi területen – a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint – az alapkezelők keresték a legtöbbet, közel bruttó egymillió hétszázötvenezer forintot havonta, s ugyancsak hétszámjegyű fizetést vihettek haza a légiforgalmi irányítók, valamint a törvényhozók, miniszterek és államtitkárok. Az információ-kommunikáció területén a szoftverkiadással vagy a vezeték nélküli távközléssel havi bruttó 650, illetve 590 ezres bérre lehetett szert tenni. Az energiaiparon belül a villamosenergia-termelésben, és –ellátásban dolgozók közel bruttó félmilliót vehettek fel havonta. A legkevesebbet, havi bruttó 147 ezer forintot a turizmusban-vendéglátásban, az egészségügyben dolgozók, valamint az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységet végzők kerestek.

(Fotó: badpitch.blogspot.hu)