Jump to content

Hogyan kérjünk nőként fizetésemelést?

2014. 04. 05. 15:37

Fizetésemelést kérni még a férfiaknak is nehéz. Nőként viszont gyakran szembesülünk vele, hogy a gyengébb nemmel szembeni diszkrimináció a bértárgyalásokba is begyűrűzik, állítják a szakértők.

Ha csak tudatalatti szinten is, de sok ember tartja kevésbé femininnek, vagy egyenesen törtetőnek az önérvényesítő nőket. Emiatt a nőknek egy sokkal hitelesebb, kidolgozottabb megközelítést kell alkalmazniuk, ha magasabb fizetést szeretnének, akár a régi munkahelyüknél, akár egy új pozíció bértárgyalásán kell érvelniük. Ellenkező esetben túlságosan követelőzőnek tűnhetnek fel munkaadóik szemében, és igényük akár visszafelé is elsülhet.

-Ezzel tulajdonképpen olyan dolgot kérünk a nőktől, amit a férfiaktól egyáltalán nem várnánk el. Ez nem fair, de ha sikeresek akarnak lenni ezen a területen, akkor a nőknek erre is figyelniük kell. –mondta el Linda C. Babcock szakértő a New York Timesnak.

Íme néhány tipp a szakértőktől, hogy jobban tudjuk érvényesíteni magunkat, és hatékonyan tudjunk a minket megillető magasabb fizetésről tárgyalni.

-Alapozás.

A fizetésemelési igényünket nem szabad elkapkodnunk. Készüljünk fel rá alaposan, gyűjtsük össze a munkahelyen elért sikereinket, illetve azokat a pozitív visszajelzéseket, amiket kaptunk az elmúlt idők során. Így világos áttekintést nyújthatunk munkaadónknak remek teljesítményünkről. A nők abból is sokat profitálhatnak, ha mások hangsúlyozzák ki eredményeiket. Keressünk olyan megbízható kollegát, aki szívesen mutatja be munkánk sikereit.

-Nézzünk utána a tényeknek!

A szakértők szerint a nők (a férfiakkal szemben) nincsenek pontosan tisztában piaci értékükkel, azzal, hogy pontosan mennyit is kérhetnek, emellett hajlamosak magukat alábecsülni. Egy kutatás szerint a nők keményebben dolgoznak és kevesebb hibát ejtenek, ennek ellenére mégis alacsonyabb fizetést utalnának ki maguknak, mint a férfiak. Ezért először mindig érdeklődjünk utána, az adott munlkáért mekkora is az átlagfizetés.

-Az én, és a mi stratégiája.

A bértárgyalásokon nem elég, ha nőként a megszokott sztereotípiáknak felelünk meg. Amellett, hogy azt mutatjuk, jó viszonyt akarunk ápolni a másikkal, úgy kell megfogalmaznunk a kérésünket, hogy az a másik számára is elfogadható legyen. Használjuk az én/mi stratégiát. Lehet, hogy valamit a saját szempontunkból nézünk, de amikor a másikkal tárgyalunk, sokkal szimpatikusabb, ha az „én” helyett úgy fogalmazzunk, hogy „mi”.

-Tárgyaljunk személyesen.

E-mailben csak visszaüthet a dolog, mivel nagyon hidegen, keményen, direkten jön le a kérésünk. Az írott szöveg minden olyan pozitív dolgot ellehetetlenít, amiben a nők a személyes találkozás során tudnak domborítani. Egy személyes beszélgetés során, még ha nem is kapunk azonnali, konkrét választ, látjuk, hogyan fogadja a másik a javaslatunkat.

-Külső ajánlat.

Míg a férfiak bértárgyalásainak jót tesz, ha megemlítik, hogy van más ajánlatuk is, a nőknél ez rendszerint csak ront a helyzeten, az ő szájukból ez túlságosan is agresszívan hangzik.

-Szerepjátszás.

Mindezeket fejben tartani bizony nagyon nehéz, ezért a szalemberek azt javasolják, a tárgyalás előtt próbáljuk el a szituációt egy barátunkkal. Itt begyakorolhatjuk, hogyan fogjuk előadni az igényünket, hogy meggyőzőek legyünk. És ezzel a módszerrel a feszültség egy részétől is megszabadulhatunk, mivel így megismerjük a másik fél nézőpontját is.

(Kép: sheknows.com)