Jump to content

Latte Faktor - a gazdagság forrása?

2014. 03. 16. 12:37

Naponta 5 dollárnyit költünk nyalánkságokra, cukorkára, csokira, pogácsára, vagy a sokadik kávéra. Utóbbi alapján Latte Faktornak hívják azt a pénzt, melyet inkább befektetve akár milliomossá válhatunk.

A Latte Faktor „szülőatyja”, az amerikai David Bach pénzügyi tanácsadó egy egyszerű számítással támasztotta alá, hogyan lehetünk milliomosok, ha naponta nem szórunk el naponta 5 dollárt (azaz mintegy 1125 forintot) olyan csip-csup dolgokra, amelyek korántsem nélkülözhetetlenek. Eszerint az 5 dollárból egy hét alatt 35 dollár lesz, havonta – 30 napos hónapot feltételezve – 150, évente 1855. Ha viszont e napi 5 dollárokat betennénk egy bankba, vagy befektetnénk, akkor a mostani kamatok, hozamok mellett 40 év alatt 948 611 dollár megtakarítást lehetne elérni. Ha ezt húszas éveinkben elkezdjük, nyugdíjas korunkra akár milliomossá is tehetjük magunkat! – szól az elmélet, amelynek bizonyítására a Latte Factor alig egy évtizedes létezése miatt még nem kerülhetett sor.

A mindennapi spórolás fontosságának sulykolásával David Bach szép kis pénzügyi tanácsadói bizniszt alapozott meg, mind a hét ezzel foglalkozó könyve bestseller lett az USA-ban. Az általa levédetett Latte Faktor általánosan elterjedt, az amerikai lexikonokban a pazarló költekezés szinonimájaként szerepel.

Mint a világon oly sok nagy felfedezés, a Latte Faktor is a gyengébbik nemhez kötődik. Bach ugyanis elsőként egy hölgy helyzetének leírására használta, aki azzal kereste fel, hogy képtelen pénzt megtakarítani. Áttekintve azonban napi költekezését, kiderült, évente több száz dollárt is lehet faragni költségein.

(Forrás: www.internetentrepreneurconnection.com)