Jump to content

Női nyugdíj: a hiányzó plusz

2014. 02. 28. 11:50

Április 30-áig igényelhető állami támogatás ahhoz, hogy az 55. életévüket betöltött, jelenleg munkanélküli hölgyek megszerezzék a nyugdíjba vonulásukhoz szükséges 40 év szolgálati viszonyukhoz még hiányzó időt.

A tavaly november 1-jétől futó programban a Nemzetgazdasági Minisztérium azzal próbálja ösztönözni a munkaadókat az 55 év feletti nők alkalmazására, hogy utánuk fejenként maximum 1 millió 425 ezer forintot fizet. Ez úgy jön ki, hogy a legfeljebb 12 hónapra szóló támogatáson belül 10 hónapig az állam állja a bruttó bért és járulékokat, egészen a garantált bérminimum 125 százalékáig, ami jelenleg havi 142 500 forint. Ezért cserébe a munkaadóknak 2 hónap támogatás nélküli foglalkoztatást kell vállalniuk, ami ezek szerint legfeljebb 285 ezer forintjukba kerülne.

A tárca által 2013. november 1-jén indított programba eredetileg azok a nők tartoztak, akik legalább 39 évet már ledolgoztak, és minimum fél éve álláskeresőként szerepeltek a munkaügyi nyilvántartásban. Ám a bejelentkezésre hagyott két hónapos idő rövidnek, a jelentkezők száma viszont soknak bizonyult – több mint 3400 álláskereső és közel 350 munkaadó érdeklődött a munkaügyi kirendeltségeken –, ráadásul az érintettek is olyan észrevételeket tettek, amelyek miatt a tárca módosította a feltételeket.

Mindezek alapján a jelentkezési határidőt április 30-áig kitolták, s immár a 60. életévüket betöltött nők attól függetlenül beléphetnek a programba, hogy hány évet töltöttek munkaviszonyban, az 55 éveseknek pedig elegendő legalább 37 évet felmutatniuk. További könnyítés, hogy csak legalább egy hónapja kell nyilvántartott álláskeresőnek lenni.

(Fotó: George Doyle/Stockbyte/Thinkstock)