Jump to content

Szavazó turizmus

2014. 02. 24. 09:58

Nem kell kétségbe esnie annak, akinek hónapokkal ezelőtt lekötött külföldi útja pont a választások napjára esik, kérheti ugyanis, hogy ott is élhessen szavazati jogával. Feltéve, hogy képes végigállni a helyenként várható többórás sorokat.

A felnőtté válás egyik kézzelfogható bizonyítéka, hogy a 18. életévet betöltöttek már szavazhatnak arról, kik irányítsák az országot a következő négy évben. Nem hiába várja sok érintett e neves eseményt. De mit tegyen a gyermek, ha szülei éppen erre az időre foglaltak le egy külföldi utat? Számukra talán a legérzékenyebb e kérdés, ám ez a rutinos szavazók közül is sokakat foglalkoztathat.

Jó hír, hogy a voksolás időpontjában külföldi tartózkodó is élhet szavazati jogával. Ehhez mindössze egy kérvényt kell benyújtania a Nemzeti Választási Irodához postán vagy online, úgy, hogy az legkésőbb az április 6-ára kiírt választások előtti nyolcadik napig beérkezzen. Az online jelentkezéshez nem szükséges a delikvensnek ügyfélkapus regisztrációval rendelkeznie, a művelet néhány percen belül lebonyolítható. Személyes tapasztalatok alapján a kérelmet általában 2-3 napon belül elbírálják, s közlik a külföldön szavazni szándékozókkal e-mailen és/vagy postai levélben, hogy hol voksolhatnak.

Nehézséget okozhat azonban, ha egy Isten háta mögötti településen tartózkodik a választópolgár, ahonnan hosszú időbe, akár napokba is beletarthat bebumlizni a megadott címre. Szavazni ugyanis általában a magyar nagykövetségeken, konzulátusokon lehet. Igaz, előfordulhat, hogy sokan élnek a külföldön való szavazás lehetőségével, s nem csak azok, akik turistáskodnak, hanem azok is, akik magyar állampolgárságukat megtartva külföldön élnek. Márpedig a jelentkezők száma most magasabb lehet 2010-hez képest, amiatt, hogy az utóbbi négy évben többszázezren mentek dolgozni külföldre. A választások napjának kiírását csaknem egy hónappal követően már több mint 164 ezer külföldi szavazási kérelem érkezett, s még további öt hét van ezek benyújtására.

Különösen a nagyvárosokban lehet tömegre számítani, volt olyan, négy éve Brüsszelben próbálkozó, akinek a kedvét szegte a többórás sorban állás. Érdekes módon eddig Belgium fővárosa (ami egyúttal az EU központjának is számít) kevésbé felkapott, mindössze 89-en jelentkeztek oda. A legtöbben a jelentős magyarlakta területtel rendelkező országokban kívánnak élnek szavazati jogukkal: Romániában 75 ezren, Szerbiában 23 ezren. A többi ország közül a jelenlegi állás szerint Németország a legnépszerűbb, 1621 kérelmezővel, az Egyesült Államokban 773-an, Kanadában 580-an, Svájcban 478-an, Ausztráliában 427-en, az Egyesült Királyságban 386-an, Franciaországban 215-en járulnának az urnákhoz.

(Fotó: en.trend.az)