Jump to content

Még sincs ingyen készpénz?

2014. 02. 24. 09:58

Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség nemcsak örömet, hanem bánatot is okozhat, miután a bank helyett otthon tartott summák a betörőket is aktivizálhatják. A biztosítóknak máris vannak erre megoldásaik.

Új üzleti lehetőséghez juttatta a kormány a biztosítókat azzal, hogy február 1-jétől megengedte, havi kétszeri, összesen 150 ezer forint készpénz felvétele ne kerüljön egy fillérjébe se a bankszámla-tulajdonosnak. Ha ugyanis eltekintünk attól a nem túl gyakori esettől, hogy valaki rögtön el is költi a teljes összeget, akkor kézenfekvő, hogy azt otthon tartja, befőttesüvegben, párnacihában vagy malacperselyben. Márpedig ezzel a bűnözők is tisztában lehetnek, így elszaporodhatnak a lakásbetörések.

Hogy e veszély mennyire reális, azt jól jelzi, hogy a biztosítók máris olyan ajánlatokkal rukkoltak elő, amelyek 150 ezer forintig biztosítják az otthon tartott készpénzt, valutát, értékpapírt, betétkönyvet. Ezek eltulajdonítására ugyanis az eddig megkötött lakásbiztosítások többsége nem terjed ki. Így aki nem szeretné, ha bankóinak lába kélne, annak egy úgynevezett kiegészítő biztosítást kell kötnie. Csupán az a bökkenő, hogy ez természetesen pluszdíjba kerül, vagyis a készpénzfelvétel mégsem ingyenes. Az egyik biztosító például évi 3 516 forintért kínálja a készpénzbiztosítást, ez havonta mintegy 300 forintos kiadást jelent, majdnem annyit, mint amennyit a bankok többségénél az atm-s készpénzfelvétel kóstál. Persze még mindig jobb, ha csak az ingyenességnek és nem a 150 ezer forintnak inthetünk búcsút.

(Fotó: aprillwood.wordpress.com)