Jump to content

Macsó parlament

2014. 02. 24. 10:00

Nem karrier képviselőnek lenni egy nőnek Magyarországon – derül ki a pártok által a héten közzétett listákból. A legtöbb hölgy az LMP-nél kaphat szerepet, míg a legmacsóbb a Jobbik.

Abban még közös a pártlistáikat eddig közzétett négy szervezet, hogy mindegyiküknél sikerült a gyengébbik nem egy-egy képviselőjének az első öt közé férkőznie. Ami azt jelenti, hogy szinte biztos munkahelyi elfoglaltsággal számolhatnak a következő négy évben – már ha az őket delegáló pártoknak sikerül megugraniuk az 5 százalékos bejutási küszöböt. A legelőkelőbb helyet az LMP-s Szél Bernadett kapta, aki a második, míg a jobbikos Dúró Dóra és a fideszes Mátrai Mátra egyaránt a negyedik, az Összefogásnál pedig Szabó Tímea az ötödik.

Ha azonban a nők arányát nézzük, akkor már nagyok a különbségek. Míg az LMP-nél a jelöltek egyharmada hölgy, az Összefogásnál a 18,5, a Fidesz-KDNP-nél már csak a 9, míg a Jobbiknál a 7 százalékuk. Összesen 65-en kacérkodnak azzal a szebbik nem tagjai közül, hogy 2014-2018 között a Kossuth Lajos téren lesz a munkahelyük, ám az esélyek alapján könnyen előfordulhat, hogy a megkurtított létszámú, a jelenlegi 386-tal szemben mindössze 199 fős parlamentben alig tucatnyi nő lesz. Nem előzékenyebbek a férfiak a miniszteri bársonyszékek elosztásánál sem, a jelenlegi kabinet 8 tárcájából csupán egyet, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot engedték át, igaz, Németh Lászlóné helye az egyik legbiztosabb, hiszen ő a ciklus kezdete óta foglalja el posztját.