Jump to content

Laktózmentes finomságok

2018. 02. 19. 14:29

A laktózintolerancia megnehezíti a mindennapos étkezéseket, ezt a legtöbb laktórzérzékeny bizonyára megerősítené. Szerencsére, ma már egyre több termék kapható „laktózmentes” verzióban, de még mindig a nagyobb áruházakig kell mennünk,ha szeretnénk belőlük beszerezni.

Bizonyára minden laktórzérzékeny átment már azon a kellemetlen szituáción, mikor társasággal betért egy cukrászdába, vagy étterembe és szembesült azzal, hogy nincs, vagy csak elvétve található olyan finomság, amely fogyasztása nem okoz majd számára kellemetlen pillanatokat.Ugyanis a legfinomabb sütemények alapanyagai között az esetek 90%-ban biztosan szerepel a tej, tejszín, mascarpone vagy túró. Szerencsére már mindegyikből van laktózmentes változat a boltok polcain. Íme néhány laktózmentes finomság, melyet otthon is könnyen elkészíthetünk!

Tejszelet

Ez a finomság nem csak a gyerekek kedvence, a felnőttek is nagyon szeretik.

Hozzávalók a tésztához:

  • 4 közepes tojást
  • 7 dkg cukor
  • 7 dkg búzafinomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor

Tejes krémhez:

  • 5 dkg porcukorral
  • 5 dl laktózmentes habtejszín
  • 30 g habfixálóval

Először készítsük el a piskótát, a lisztet a kakaóport és a sütőport egy nagy tálban dolgozzuk össze, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a cukorral kikevert tojást. (egész tojást) Az így kapott tésztát tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd 180-200°C -on 20 percig süssük. Ha a piskóta elkészült szedjük ki a tepsiből és hagyjuk kihűlni. Ameddig a piskótánk hűl, addig készítsük el a tölteléket.

A porcukrot, a habtejszínt és a habfixálót keverjük kemény habbá, vágjuk ketté a piskótát és kenjük meg egyenletesen a tejszínes krémmel. Ha ezzel megvagyunk, óvatosan helyezzük rá a piskóta másik lapját. Pihentessük 2 órát a hűtőben, így a krém összeáll. Fogyasztás előtt vágjuk az ismert tejszeletekhez hasonló formára. Garantáltan ízleni fog a család minden tagjának!

Laktózmentes Panna Cotta

Szinte nincs olyan étterem, ahol az étlapon a desszertek között ne szerepelne a panna cotta. Ez a csodálatos sütemény minden laktózérzékeny „rémálma” hiszen már ránézésre is látszik rajta, hogy csupa tejszín. Most viszont Neked sem kell lemondanod erről az csodáról, hiszen itt a laktózmentes verziója.

Hozzávalók: (5-6 személyre)

  • 8 dkg kristálycukor
  • 1 dl laktózmentes tejszínes
  • 7 dl laktózmentes tej
  • 1 vaníliarúd
  • 10 gram zselatin por

Elkészítése:

A tejszínt és a tejet kezdjük melegíteni és közben tegyük bele a vaníliarúd kikapart belsejét ,valamint a cukrot. Ha már benne van a cukor és a vanília, húzzuk vissza a főzőlapra és forraljuk fel. A zselatinport keverjük el 3-4 evőkanál laktózmentes tejjel, majd ha a tejszínes keverék felforrt, húzzuk le a főzőlapról és óvatosan keverjük hozzá a tejes zselatinport. Hagyjuk hűlni a krémet, majd adagoljuk poharakba. Legalább 6 órán át pihentessük a hűtőszekrényben,tálalás előtt öntsük ki a formából és locsoljuk meg gyümölcs, vagy csokoládészósszal, lekvárral, továbbá díszíthetjük friss bogyósgyümölcsökkel is.

Nem csak szép, de ízletes is. Fontos, hogy ha vendégeket vársz és ezzel a finomsággal szeretnéd őket elkápráztatni, vagy már reggel vagy még előző este készítsd el, hogy biztosan megdermedjen.

Laktózmentes sajttorta

A harmadik finomság szintén ritkán található meg a cukrászdákban laktózmentes verzióban. Most azonban ezt is megkóstolhatod, ha eddig még nem tetted volna.

Hozzávalók a tésztához:

  • 200 g zab vagy teljes kiőrlésű „édes” keksz
  • 60 g kristálycukor
  • 3dl laktózmentes habtejszín
  • 100 g laktózmentes vaj
  • 450 g laktózmentes krémsaj
  • 3-4 evőkanál citromlé (friss citromból)
  • vanília aroma (vaníliarúd vagy folyékony aroma is lehet)
  • reszelt citromhéj a díszítéshez

Elkészítése:

A torta alapját a zabos vagy kekszes, esetleg zabkekszes „tészta” adja. Olvasszuk fel a vajat és keverjük össze a kekszes morzsával, tegyük a kekszet tortaformába, vagy piteformába és nyomkodjuk el. (egy jól formázható alapot kapunk.)A krémsajtot keverjük el kézi habverővel a cukorral és adjuk hozzá a citromlevét és a vanília aromát.

Egy edényben verjük fel a habtejszínt kemény habbá, ha ez kész óvatosan keverjük a krémsajtos krémhez. A kész masszát öntsük egyenletesen a kekszmorzsás alapra. Majd szórjuk meg a reszelt citrom héjával. Ha kész tegyük 5-6 órára a hűtőszekrénybe. Ennél az édességnél is figyeljünk arra, hogy időben készítsük el, hogy biztosan összeálljon.

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)