Jump to content

Itt az evolúciós magyarázat arra a kérdésre, miért hidegebb a nők keze

2018. 02. 16. 17:10

Akinek hideg a keze, annak meleg a szíve, vagy épp jó az ágyban – tartja a mondás. Valójában azonban egészen más magyarázata van annak, hogy általánosságban véve miért hűvösebb a nők érintése, mint a férfiaké.

A végtagok hőmérséklete általában sok mindenről árulkodik, például a pillanatnyi lelki állapotról, a stresszről vagy épp a vérkeringés milyenségéről. A Cambridge Egyetem kutatói azonban egy lépéssel tovább haladtak, és arra keresték a választ, hogy vajon ebben – mint oly sok minden másban -, evolúciósan különbözik-e a nő és a férfi.

Hideg érintés, még nyáron is

Na jó, ha teljes mértékben nem is hideg, de sokkal hűvösebb a nők tenyere és úgy am block a kézfeje, mint a férfiaké. A miértre a válasz a testtömegindexben és az izomtömeg mennyiségében rejlik.

A tegnapi napon az American Journal of Physical Anthropologyban megjelent tanulmányból a Dailymail szemlézett. A cikkből kiderült, hogy a tanulmány során 114 önkéntes vetette magát alá a vizsgálódásnak. A résztvevőknek három egész percig jéghideg vízben kellett tartania a kezét, majd utána kivenni. A szakemberek a kivételt követően azt vizsgálták, hogy milyen gyorsan áll helyre a vérkeringés a lehűlt végtagokban, ezt a folyamatot egy hőkamera is rögzítette. A megfigyelés során arra voltak kíváncsiak a Cambridge Egyetem kutatói, hogy a testsúly és az izomtömeg befolyásolja-e a hővesztést és a végtagban érzett gyengeséget.

Az eddigi feltételezések szerint a túlsúllyal küszködők esetében a hővesztés kisebb, mert a zsír a hőszabályozás legfontosabb tényezője. Legalábbis eddig ez a nézet volt az elfogadott. „Valójában az izomtömegnek sokkal nagyobb szerepe van a hőmegtartásban” mondta a lapnak a kutatás vezetője Stephanie Payne.

Sál helyett több izom?

„A gyerekeknek és a nőknek alacsonyabb az izomtömegük, ezért van az, hogy télen jobban fáznak. A szervezet viszont csodálatos masina. Az izmokat arra használja, hogy hőt generáljon, és ezáltal melegen tartsa az egész testet, beleértve a kezeket is” – tette hozzá a kutató.

A fentiek értelmében a meleg ruházat és a téli beöltözés egy darabig segít melegen tartani a testet, ám a kulcs a megfelelő testhő és kézmeleg megtartásához az az izmokban rejlik. Nyáron mondjuk szerencsésebb a helyzet, mert a test könnyebben alkalmazkodik a forró időszakhoz, de ez elég sovány vígasz a  mostani időjárás közepette.

Tehát, ha tartós meleget szeretnénk a téli időszakra is, akkor nincs más megoldás, mint irány a konditerem, és kezdődhet az izomgyűjtés. 

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com)