Jump to content

Allergiát karácsonyra?

2017. 12. 16. 10:57

Ki gondolná, hogy karácsony előtt mennyi minden okozhat allergiát. A legszerencsétlenebbek ebben az időszakban minden bizonnyal a norvégok. 

Az ötmilliós népességű Norvégiában csaknem 660 ezren küzdenek allergiás tünetekkel karácsony tájékán – írta az Aftenposten című helyi napilap.

Mi okozza az allergiás tüneteket?

iA YouGov online piackutató cég egy allergiaportál megbízásából készített felmérésében a válaszadók egyebek között a háziállatok, a karácsonyfák, a fűszerek és a parfümök okozta allergiás reakciókról számoltak be. A Norvégiai Asztma és Allergia Egyesület (NAAF) szerint a takarítószerek, a karácsonyi fűszerek, az illatosított gyertyák, az előző évről megmaradt poros dekorációk, a karácsonyfából áradó nedvesség és penészgomba, valamint az illatosítók együtt erősen irritáló elegyet alkotnak.

Lene Gunvaldsen, a NAAF munkatársa szerint ilyenkor allergiás keresztreakció – amikor a szervezet a különböző eredetű összetevőket azonos allergénként ismeri fel – is jelentkezhet, vagy olyasmire reagál az allergiás emberek szervezete, amire nem is gondolnának.

Figyeljünk a tünetekre...

Az NTB norvég hírügynökség szerint a karácsonyi allergiát gyakran összetévesztik a náthával. A tünetek hasonlók lehetnek, láz hiányában mégis érdemes arra gyanakodni, hogy allergia áll a háttérben – figyelmeztetett Gunvaldsen.


i

(Forrás: marmalade.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)