Jump to content

Karácsonykor is tarts mértéket!

2017. 12. 11. 14:02

Mivel az emberek jelentős része nem étkezik rendszeresen a hétköznapokon, így az ünnepi menü, a nehéz és kiadós ételek könnyen megülhetik az ember gyomrát. A zsíros, olajos, fűszeres ételek, komoly gyomorproblémákat okozhatnak, főleg, ha gyomrunk nincs hozzászokva a rendszeres és nehéz ételek fogyasztásához. 

Érdemes odafigyelni testünk jelzéseire, ugyanis reflux és egyéb gyomorproblémák is kialakulhatnak, ha nem megfelelően táplálkozunk. Fontos, hogy az étkezés a napi rutin része legyen, mindig szánjunk időt a reggelire, ebédre, uzsonnára és a vacsorára. A kiegyensúlyozott étrend és életmód szervezetünk egészségmegőrzésének az alapja.

Ha el akarjuk kerülni a kellemetlen teltségérzetet, a puffadást, a gyomorfájdalmat, akkor étkezzünk rendszeresen, naponta legalább 4x-5x kisebb mennyiségeket. Ezzel elkerülhetjük, hogy gyomrunk túlterhelődjön. Fontos, hogy próbáljunk meg nyugodt környezetet teremteni minden étkezésnél. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy munkahelyükön a monitor előtt kapnak be két falatot, aztán hazafelé csipegetnek valami péksüteményt, majd a vacsorát a TV előtt fogyasztják el. Nem is gondolnánk, de ezzel komoly károkat okozunk szervezetünkben. Minden étkezésnél biztosítsuk a nyugodt környezetet, adjunk időt magunknak az evésre, ne rohanjunk és minden falatot alaposan rágjunk meg. Ahhoz, hogy fittek legyünk, és ne érezzük kellemetlenül magunkat étkezések után, ételeinknél úgy válasszunk, hogy azok a lehető legtöbb energiát és tápanyagot tartalmazzák. A vitaminban és ásványi anyagokban gazdag ételek, a zöldségek, gyümölcsök, nem csak az éhségérzetet csökkentik, de testünkre, lelkünkre, és egészségünkre is jó hatással vannak.

Érdemes az ünnepi vacsorát is úgy megtervezni, hogy a húsok mellett legyen többféle saláta, akár zöldség, akár gyümölcs. Este 7-8 fele ugyanis egy kiadós halászlé vagy pulykasült, a lehető legrosszabb választás, hiszen testünk nehezen tudja megemészteni, alvásproblémát, és kellemetlen teltségérzetet esetleg émelygést is okozhat, ha este esszük tele magunkat.

A fehérkenyér, péksütemények mind teltségérzetet okoznak, azonban nem egészségesek. Ha tehetjük, válasszunk rostban gazdag teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut, ugyanis ezekből is fedezhető szervezetünk számára a megfelelő energiaszükséglet. Az ételek mellett, mindig figyeljünk a megfelelő folyadék fogyasztásra. Így elkerülhető a gyomorégés, székrekedés, sikeresen beindul az emésztés. Kiváló választás az ünnepi ebédre, vacsorára a sovány hús, illetve a karácsonykor kedvelt hal, ami vitaminban és Omega 3-zsírsavban gazdag. Szervezetünk számára kiváló energia és vitaminforrás. A zsírszegény tejtermékekből készült édességek, italok és ételek szintén jót tesznek, ugyanis csökkentik a gyomorban a savtermelődést, ezáltal megelőzhető a reflux és a kellemetlen gyomorégés.

Tervezzük meg étkezéseinket úgy, hogy a nehéz ételeket, vitaminnal gazdag könnyű falatokkal helyettesítsük. Így megkíméljük magunkat attól, hogy rosszul érezzük magunkat a karácsonyi vacsorán, valamint szervezetünket is feltöltjük energiával és életerővel.

 

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)