Jump to content

Csupa érdekesség a világ – 1. rész

2017. 12. 11. 17:00

Fejlett technológiával rendelkezünk, kitalálunk már mindent azért, hogy még többet tudjunk meg múltunkból, jövőnkről, eredetünkről, és ma már sejtszinten vizsgálódunk. Habár sokat tudunk a világról, még mindig vannak megfejtendő kérdések, érdekességek.

A média, az internet ma már olyan hatással van ránk, hogy néhány óra leforgása alatt egy másik földrészen történt fontos eseményről is értesülhetünk képek vagy videók formájában. Sokkal könnyebb az ismereteket manapság megszerezni. Már nemcsak a könyvek segítenek ebben, hanem azon túl az internet is. Még ennek ellenére is lehetnek olyan dolgok, amelyek meglepetéseket okoznak, egyáltalán nem is volt tudomásunk róla. Összegyűjtöttünk néhányat, amely teret enged a rácsodálkozásra.

Adolf Hitler a történelem egyik meghatározó alakja volt. Azt azonban kevesen tudják az diktátorról, hogy a németországi közlekedésért sokat tett. Az egyszerű állampolgárokat szem előtt tartva akart egy olyan közlekedési eszközt létrehozni, amely kis költségvetésű, egyszerű. Így született meg a Volkswagen Bogár.

Elvis Presley, az amerikai énekes, zenész, színész igazi kulturális ikonná vált. Nem véletlenül emlegetik még ma is Király néven. Már évtizedek óta nincs az élők sorában, mégis a világ leghíresebb énekeseként tartjuk számon. Soha nem tanult zenét, és nem is járt külön tanárhoz zenei tehetsége fejlesztéséért. Az iskolai énekórákon sem remekelt, ebből a tantárgyból csak közepes volt.

A mai világunkban szinte mindig zaj van. Még este is körbevesznek alapzajok, de a legtöbbjét már úgy megszoktuk, hogy nem is veszünk azokról tudomást. Az a társadalom azonban, amelyik a természettel összhangban és szoros kapcsolatban él, életükhöz semmilyen technikai berendezést nem vesznek igénybe, jóval kevesebb zajártalommal találkoznak. Annyira kevéssel, hogy az Afrikában élő busmanok számára ismeretlen fogalom a halláscsökkenés.

Az orvosok receptet írnak fel a betegeik számára. A gyógyszertári dolgozók szorgosan összekészítik azt, amit a recepten olvasnak. Ha próbáltad már az orvosod kézírását kiolvasni, de nem sikerült, az nem csak attól lehet, mert orvosi szakkifejezéseket és idegenül csengő orvosságok neveit tartalmazza, hanem az is előfordulhat, hogy az orvos ír nagyon olvashatatlanul. A lényeg, hogy a gyógyszertárban el tudják olvasni a recept tartalmát. Azonban még a szakavatott szemeknek is gondot okoz egy-egy orvos írása, emiatt akár a betegek élete is veszélyben lehet. Állítólag évente több száz haláleset azért következik be, mert a doktorok írását nem tudják (jól) értelmezni. A digitális világban ez megszűnni látszó probléma lesz.

Párkapcsolataink során sok mindent figyelembe veszünk, de a legkevésbé elemezzük a másik vércsoportját. Japánban ez nagyon fontos, méghozzá eköré egy komolyabb üzlet is kiépült. Szerintük a vércsoport sokat elárul a másik személyről, mint ahogy az is, hogy összeillenek-e vagy sem.

A következő cikkünkben folytatni fogjuk az érdekességeket, mert van még.

(Forrás: marmalade.hu | time.com, dailymail.co.uk, rd.com/képek)