Jump to content

Azért fogyasztjuk, mert egészségesnek véljük. Nem az!

2017. 12. 07. 19:00

A legjobbat szeretnénk magunknak, ez már egyszer biztos, ennek ellenére elfogyasztunk olyan élelmiszert is, amelyről tudjuk, hogy ártalmas. Ahogy a mondás is tartja: minden, ami igazán jó az életben, az vagy erkölcstelen, vagy hizlal. Máskor pedig azt hisszük egészséges, közben meg…

Abban a világban élünk, amelyikben szinte minden és majdcsak bárhol beszerezhető. Kényelmesekké válunk, és a dőzsölés hamar megmutatkozhat ránk rakódott kilók formájában. Márpedig a külsőségekre is adunk, így aztán rájövünk arra, hogy ha nem akarunk elgurulni, akkor változtatni kell az étrendünkön. Ekkor sokkal tudatosabban válogatjuk össze alapanyagainkat, jobban megnézzük a kalóriatartalmat, az összetevőket és beiktatunk mozgást is, hogy a fogyás tartós is maradjon.

Olyan élelmiszert is beiktatunk, amivel jót szeretnénk magunknak okozni, mert úgy gondoljuk, hogy az nagyon egészséges, ám a valóság az, hogy a lerakódott párnácskák azért nem mozdulnak rólunk, mert nemhogy jót tennénk magunknak, inkább ártunk.

Amúgy is náthás, influenzás időszakba léptünk. Ilyenkor fokozottabban figyelünk vitaminháztartásunk feltöltésére, ezért sokan azt gondolják, hogy ha gyümölcslevet fogyasztanak, akkor azáltal megfelelő vitaminhoz, rosthoz juthatnak. Ez még abban az esetben valamennyire igaz is lenne, ha otthon mi magunk készítünk gyümölcsből gyümölcslevet. Azonban a boltokban kapható dobozos italoknak nem sok köze van a százszázalékos gyümölcstartalomhoz. Ellenben jócskán beviszünk a szervezetükbe cukrot. Márpedig épp ezt kellene elkerülni. Ha a kilókon szeretnénk csökkenteni, a gyümölcsleveket kerülni kell.

A bélflóra karbantartásához hozzájárulhat a joghurt, kefir fogyasztása. Sokan azonban ezt túl natúrnak tartják, ezért gyümölcsjoghurtra váltanak, hiszen az is joghurt, csak finomabb. Ugyancsak cukrot tartalmaznak ezek a termékek is. Mivel kis poharas kiszerelésűek, így többet is benyakalhatunk abban a hitben, hogy jót teszünk az egészségünkkel.

A pékárukat is megválasztjuk. Amennyire csak lehet, akkor az édes péksüteményeket kerüljük, és átválthatunk teljes kiőrlésű kenyérre, barna kenyérre. Ez utóbbival az a probléma, hogy azzal hiteget, hogy jót teszünk. A barna kenyérnek nem sok köze van a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérhez. Igazából majdcsak olyan, mintha fehér kenyeret ennénk némi malátával kiegészítve, ugyanis attól barna a kenyér.

A téli időszakban sok gyümölcsöt kellene enni. Amikor kicsit kedvezni szeretnénk ízlelőbimbóinknak is, úgy meghinthetjük cukorral. Mégiscsak gyümölcsöt eszünk. Ne ringasd magad illúzióban. Nem teszel magaddal jót. Ha sok salátát fogyasztunk, az is csak addig jó, amíg nem a bolti salátaöntettel öntjük nyakon, hiszen ezek a dresszingek cukor- és sótartalma is általában magas.

Ha ezek közül valamelyiket fogyasztottad úgy, hogy meggyőződésed volt egészségtudatos életmódod felől, akkor bizony rosszul csináltad.

(Forrás: marmalade.hu | spoonuniversity.com, justjuice.org, healthambition.com/képek)