Jump to content

Ha fáj a fej…

2017. 11. 27. 19:00

A legtöbbször fejfájás miatt vesznek be fájdalomcsillapítót az emberek. Estére rendszerint annyira kicsavarjuk magunkat, hogy 90 százalékunk szenved fejfájástól. A lakosságnak pedig majdcsak a fele rendszeresen küzd a kínzó fájdalommal.

A fejfájás számos okból felléphet, annak típusait fel lehet osztani primer és szekunder állapotra. A primer fejfájás azt jelenti, hogy nincs kiváltó fizikai ok, azonban a szekunder fejfájás betegség vagy bizonyos körülmények miatt alakul ki. Ez lehet egy fejsérülés, másnaposság vagy agyhártyagyulladás is. Ha a fejfájás annyira erős, hogy orvoshoz fordulunk vele, a szakember is csak akkor tud eredményes kezelést ajánlani, ha tisztában van azzal, hogy primer vagy szekunder fájdalomról van-e szó. A fejfájásoknak 13 típusát különböztetik meg, ebből 4 primer és 9 a szekunder típusba sorolható.

Egyértelmű, hogy kerüljük a fájdalmakat. Nehezebben éljük meg, és sokkal fájdalmasabbnak véljük a fej-, a fogfájást, de általában a szemeink, füleink, arcunk fájdalmát is sokkal intenzívebbnek érezzük, mintha a térdünk fáj. Nemcsak fizikai fájdalomként érzékeljük, hanem még érzelmileg is megterhelőbb, ha a fejünkön valami fáj.

A tudósok is arra keresték a választ, hogy miért érezzük kevésbé fájdalmasnak azt, ha más testtájakon észlelünk fájdalmat, mint akkor, ha a fejünk fáj. A megoldásra nemrégiben jöttek rá. A fejben lévő idegi impulzusok máshogy vannak bennünk vezetékelve, és attól is függ a fájdalom mértéke, hogy az információk milyen jelet sugároznak az agynak, de attól is, hogy az érzést hogyan éljük meg. Amikor a fejünk, fogunk, arcunkon valami fáj, akkor az idegsejtek jeleiket közvetlenül az agy fő érzelmi központjába küldik. Más fájdalom (ami nem a fejünkkel kapcsolatos) esetén is érkeznek ide jelek, de csak közvetetten. Ezért éljük meg sokkal nehezebben azt, ha a fejünk fáj.

Tény, hogy más idegsejtek munkálkodnak a fejben jelentkező fájdalom és a test más pontján fellépő fájdalom esetében. A fejben lévő neuronok valóban érzékenyebbek a többinél, azonban ez még önmagában nem magyarázat arra, hogy miért érzékeljük sokkal jobban a fejfájást, mint a lábujjunk fájdalmát. Amikor a fejünk, fogunk, fülünk fáj, az sokkal inkább kihat az érzelmeinkre, az érzelmi központunkra is. Ha fáj a fej, akkor a fájdalom az agy érzelmi központja felé is küld ingereket, de ha a fejen jelentkező fájdalom útvonalát gátolják, akkor csökken a fájdalom is.

Megszületett a válasz arra, hogy miért éljük meg olyan nehezen, ha a fejünk fáj (vagy a fülünk, szemünk, arcunk, fogunk). Az orvosok és mi magunk is a fájdalom mérséklésére törekszünk, de az új ismeretnek köszönhetően talán nagyobb figyelmet fog kapni az is, hogy a fájdalom által kiváltott érzelmekre is koncentráljanak.

(Forrás: marmalade.hu | express.co.uk, thoughtco.com, linkedin.com/képek)