Jump to content

Kezdődik az ünnepi mizéria

2017. 11. 12. 19:00

Kinek komótosan, kinek száguldozva telnek a napjaik, de tény, hogy menthetetlenül közeledünk november közepe felé. Az őszi szünet után már sokakban mocorog a tél és a téli szünet gondolta, a karácsonyi ünnepek előtti várakozás időszaka. Jövő hónapban december, ami egyet jelent…a mivel is?

A gyerekek számára a december hónap szorosan összeforr a Mikulással, a karácsonnyal, a karácsonyi készülődéssel, a téli szünettel, na és persze az ajándékozással. A legtöbbjük alig várja, hogy újra átélhesse a karácsonyfa alatt meghúzódó csomagok önfeledt kibontását.

Ami a gyerekek számára öröm és boldogság, az a szülőknek nem feltétlenül móka és kacagás. Számukra nem feltétlenül csak a decemberre korlátozódik a karácsonyi láz/rémálom, hanem már jóval korábban nézelődni kezdenek, hogy mi lehet igazán jó és találó ajándék a családtagoknak.

Sokan közülünk nemcsak az ajándékozás előkészítésébe fektetnek nagy energiát, hanem a karácsonyi dekorációkba is. Az otthonuk ünnepi díszbe öltöztetése is kulcskérdés a karácsonyi időszakban.

A nagyobb üzletekben, a bevásárlóközpontokban, de még a kisebb boltokban is megjelennek az ünnepre utaló élelmiszerek, termékek. Még csak november van, de már megkezdődött a karácsonyi láz.

Karácsonyfadíszek, műfenyők, karácsonyi dekorációs elemek és ünnepi csomagolásba öltözött termékek lepik el a boltok polcait. Nemcsak a termékek hirdetik, hogy hamarosan karácsony, hanem az üzletek is kezdenek díszesbe öltözni. Lelkes dolgozók, kirakatrendezők kreativitására és ízlésére van bízva, hogy milyen stílusú és mennyiségű dekorációs elemet használnak fel.

A termékek „ruhája” és az üzletek díszítése utal a közelgő ünnepre, emellett pedig a boltok reklámújságja is hirdeti ünnepi termékeit. A szaloncukor, a műfenyő, a karácsonyi díszek, dekorálós készlet, girlandok, adventi koszorú alapanyagok, hóemberes, rénszarvasos, angyalkás díszek sokasága lepi el a boltokat. És míg valaki fürdőzik ezek között között, addig sokan a fejükhöz kapnak, hogy miért kell már akár októberben és novemberben sokkolni az embereket a karácsonnyal? Nem mindenki olyan lelkes, hogy örömét lelje a pénzköltésben. Mégis szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy bizony most már bármerre megyünk és nézünk, becsempésződik mindennapjainkba a karácsony, az ünnepi életérzés.

Ha nem azoknak a táborát erősíted, akik már szemezgetik a leendő ajándékokat, akiknek fejükben már összeállt, hogy milyen lesz az idei ünnepi hangulat otthon, akkor is el kell fogadnod, hogy most már ez lesz terítéken. Mereven el lehet ettől határolódni, és el lehet kerülni a tömeget, így akár már most meg lehet kezdeni a tudatos vásárlást, és ha még ez is sokkoló lenne, akkor akár az online vásárlás is nyújthat jó megoldást.

Ne felejtkezzünk meg arról nagy költéseink, bevásárlásaink során sem, hogy az ajándékon kívül sokkal fontosabb az, hogy ezt az ünnepet békében, meghittségben, nyugalomban és főleg szeretetben töltse az ember.

(Forrás: marmalade.hu | commerce.wa.gov.au, visitbath.co.uk, christmasworld.messefrankfurt.com/képek)