Jump to content

Természetesen a köhögés ellen

2017. 11. 08. 17:00

Kint hűvös, párás a levegő, bent pedig már fűtünk, aminek következtében lehet szárazabb. Ebben az időszakban könnyebb megfázni is, amelynek egyik kellemetlen tünete a köhögés lehet. Ez az, amitől minél hamarabb szeretnénk megszabadulni.

Sokféle oka lehet annak, hogy köhögés rontja hangulatunkat, közérzetünket. A csillapítás érdekében leginkább gyógyszertárban keressük a megoldást, hiszen megannyi termék közül választhatunk. Bízunk a szakemberek általál elkészített szerekben, mert a lehető leggyorsabban szeretnék megszabadulni a koncentrációs készségünket, a teljesítményünket is megzavaró tünettől.

Szerencsére ma már sokan igyekeznek ezt először házi megoldással kezelni. Olyannal, amelyet talán még nagyszüleink vagy az ők szüleik ismertek és használtak akkor, amikor még nem volt mindenre gyógyszer, szirup.

A lenmag fénykorát éli, újra felfedeztük és újra használjuk ételeinkben is. Csakhogy a lenmag még a köhögésre is jó lehet, ha ahhoz mézet és citromot is adunk. Három evőkanál lenmaghoz öntsünk egy csészényi vizet és addig főzzük, amíg az be nem sűrűsödik. Az ízlés szerinti citromlével és 2-3 evőkanálnyi mézzel kikevert szirup igazi gyógyír lehet a száraz köhögésre.

A hagyma is csoda dolgokra képes. Egy fej hagyma tetejét távolítsuk el, vájjuk ki a belsejét és a keletkező lyukban szórjunk cukrot. Kis idő múlva olyan szirup képződik, amelyet elfogyasztva segíthetünk a köhögés megszüntetésében.

A megfázásos megbetegedések esetén nem véletlenül javasolják az orvosok a sok tea fogyasztását. Amúgy is fokozottan oda kell figyelni a megfelelő folyadékpótlásra, de egyes gyógyteák különösen nagy segítséget jelenthetnek a köhögés megszüntetésében. Az édeskömény és a feketebors tea biztos segítség lehet a bajban. A feketebors tea elkészítéséhez egy teáskanál őrölt feketeborsra van szükség, amelyhez két evőkanál mézet adjunk. Csak fel kell önteni forró vízzel és negyed órás várakozás után fogyasztható. A feketebors tea kimondottan a nyákos köhögés oldására kiváló, a szárazköhögést nem csillapítja. Bármilyen tea, citrommal és mézzel dúsítva a köhögés ellenszere lehet. A méz antibakteriális hatása és a citrom C-vitamin tartalma miatt kiváló gyógyír. Ám a mézet és a citromot külön-külön is fogyaszthatjuk. Ha azonban nagyon hatásosak szeretnénk lenni a köhögés enyhítésében, akkor a citromból vágott karikát sózzuk és borsozzuk meg, hagyjuk egy kicsit állni, majd fogyasszuk el.

Habár alig tudunk róla, és leginkább ételeinkhez használjuk fel a kakukkfüvet, de hatásos köhögéscsillapító is egyben. A kakukkfűből készített tea hatóanyagai csökkentik a gyulladást és lazítják a légcső izmait.

Ha a tejet a gyerekek esti italának tartottuk eddig, akkor eláruljuk, hogy a mézes meleg tej kiváló a szárazköhögés esetén. Bátran fogyasszunk meleg tejet, amely még az elalvást is megkönnyíti.

(Forrás: marmalade.hu | mirror.co.uk, stepin2mygreenworld.com, homesogood.com/képek)