Jump to content

Egyre több nőt érint a cukorbetegség

2017. 11. 08. 17:50

Magyarországon 772 ezren szenvednek cukorbetegségben, és az adatok szerint a betegek több mint a fele nő. 

 

A Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke a diabétesz világnapján kiemelte, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nők csaknem tízszer nagyobb valószínűséggel lesznek koszorúérbetegek, mint a nem érintettek.

Kempler Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy hétből egy nő terhességi diabétesszel küzd és ezt az állapotot komolyan kell venni; e nők mintegy felénél alakul ki a későbbiekben a 2-es típusú cukorbetegség.

Hosszúfalusi Nóra, az SE III. sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi docense, diabetológus azt hangsúlyozta, hogy a várandósság alatt kialakult cukorbetegség esetén életmódváltásra van szükség, vagy ha ezzel nem rendeződik a betegség, inzulinterápiát alkalmaznak.

Hozzátette, hogy az esetek többségében a terhességi cukorbetegség a szülés után elmúlik, de mind az anya, mind a gyermek veszélyeztetett a túlsúly, a szívbetegség és a későbbi cukorbetegség kialakulása szempontjából.

A várandóság alatti cukorbetegeket a szülés után is követni kell

A szakember elmondta, azoknak a nőknek az állapotát, akiket várandósság alatti cukorbetegséggel kezeltek, a szülés után is követni kell, az első ilyen mérést a hathetes kontrollnál végzik el. Hozzátette: a gyermeket is figyelni kell, hiszen az ő esetében is fennáll a kockázat a betegség kialakulására.

Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár a megelőzés és a tudatos életmód fontosságát hangsúlyozva azt mondta, a fertőző betegségek leküzdése után a 21. század legnagyobb kihívása a krónikus betegségek elleni küzdelem lesz. A különböző népegészségügyi akciókkal, valamint a társadalom, a szakma és a kormányzat összefogásával kell szemléletváltást elérni – tette hozzá.

Világszerte mintegy 415 millió cukorbeteg él, számuk 2040-re el fogja érni a 642 milliót. Magyarországon 2014-ben 772 ezren voltak olyanok, akik valamilyen vércukorcsökkentő készítményt váltottak ki, de a betegek száma ennél jóval magasabb lehet.

A diabétesz világnapján november 14-én tartják

A diabétesz világnapjához kapcsolódóan a hétvégén számos programmal várják az érdeklődőket. Az Egy Csepp Alapítvány vasárnap a Millenárison rendezi meg ingyenes családi egészségnapját, ennek keretében az ingyenes szűrések mellett szórakoztató programokat és beszélgetéseket is tartanak. A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége a világnap alkalmából készítette el a Lépésről lépésre – tudnivalók a cukorbetegségről című kiadványát. A szövetség szombaton Budapesten, a Lurdy házban és számos vidéki helyszínen tart vércukorszintmérést.

A diabétesz világnapját november 14-én, az inzulin felfedezője, Frederick Grant Banting Nobel-díjas kanadai orvos születésnapján tartják.

(Forrás: marmalade.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)