Jump to content

Ideje átállni téli üzemmódra

2017. 11. 07. 19:00

Közeledik a tél, és ezt már a bőrünkön is érezzük. A nappalok rövidülése arra késztet, hogy több időt töltsük otthonunkban. Csak azért, mert rövidebben és hűvösebbek a napok, még nem kell rossz hangulatunknak lenni.

A táplálkozásunkkal sokat lendíthetünk az egészségünkön és hangulatunkon is. Azért, mert zordabb az idő, még ugyanúgy figyelni kell a változatos étkezésre. Márpedig a komorabb időben hajlamosak vagyunk megfeledkezni a zöldségekről és a gyümölcsökről is. Tény azonban, hogy a téli időszak kevesebb lehetőséget tartogat számunkra. Vagy az is lehet, hogy mi nem látunk annyi lehetőséget ebben az időszakban?

A téli táplálkozásunk más, mint a többi évszakban. Ebben az időszakban megváltozik a felhozatal is, amelyből választhatunk, hiszen a legtöbb gyümölcs nem télen érik be. Nemcsak a kertünkben nem találni fogyasztható, egészséges gyümölcsöt és zöldséget, de a boltok kínálata is megváltozik. Ha mégis találunk egészséges finomságot, azért pedig nagyobb árat kell fizetnünk.

A tél azonban annak is időszaka, amikor elővehetjük a nyáron, ősz elején eltett befőtteket, savanyúságokat. Nem véletlenül dolgoztunk azokkal annyit, most fel lehet használni ételeink elkészítéséhez.

Télen szeretjük a meleget, és az ágyból kibújni is nehezünkre esik. Olykor még a reggelit is elhanyagoljuk csak azért, mert hideg van. Ilyenkor jöhet jól egy forró tea, meleg kakaó, amely megalapozhatja az étvágyunkat. Ha nem akarjuk megterhelni a gyomrunkat, akkor néhány gyümölcs keverékéből és tejből könnyű turmixot készíthetünk. Nincs friss gyümölcs a háznál? Megint nyúlhatunk a befőttekért vagy a mirelit gyümölcsökért is. A zabpehely ugyancsak lehet a könnyű reggeli alapja, amely rostban gazdag. Néhány gyümölccsel kiegészítve igazán könnyed és nagyszerű reggelit kapunk.

Téli reggeleken nem is mindig érezzük magunkat éhesnek, azonban ekkor is igyekezzünk valamit magunkhoz venni. Hogy kibírjuk ebédig, akár egy joghurt, kefir is megteszi. Ha abba még magvakat is keverünk, kimondottan jót teszünk emésztőrendszerünknek. Ha ennél tartalmasabb ételre vágyunk, akkor magvas, barna pékárura nevezzünk be. A hideg évszaknak megvannak a maga gyümölcsei, úgymint a mandarin, narancs, grapefruit és a banán.

Télen fogyasszunk minél több zöldséglevest. Olykor kihagyhatjuk belőle a húst, máskor azonban dúsítsuk csirkehússal. Bármilyen húsételt készítünk ebédre, most érdemes elővenni az elrakott savanyúságokat. Ugyancsak a vitaminkészletünk feltöltését segíti elő. Bátran használjuk fel a zöldségeket mindegy, hogy leveshez, vagy húsok mellé párolva, netán salátaként.

A téli étkezéseinkre legyen jellemző a rendszeresség. Szoktassuk ahhoz a szervezetünket, hogy kisebb adagokat veszünk magunkhoz, de azt naponta akár ötször is és megfelelő alapanyagokból állítjuk össze. Megelőzhetővé válnak az immunrendszer gyengeségéből eredő megbetegedések is.

(Forrás: marmalade.hu | goya.com, linkedin.com, rescu.com.au/képek)