Jump to content

A természet kincsei, avagy a szőlő jótékony hatása

2017. 11. 07. 14:23

Az őszi időszak egyik legkedveltebb gyümölcse a szőlő. Nem csak finom, de rendelkezik számtalan jótékony hatással mely szervezetünkre nézve igen hasznos.

A szőlőben található ásványi anyagok és vitaminok, elősegítik szervezetünk normál működését. Ilyen a szelén, kálium, vas, biobin, folsav, valamint A, K-, B1-, B2-,B3-,B6-,C-és E-vitamin. A szőlő magas rosttartalma elősegíti a bélrendszer normál működését, megkönnyíti az emésztési folyamatokat. Nagy mennyiségben fogyasztva éppen ezért, hashajtó hatású.  Nem csak a bélrendszer tisztítását segíti elő, a szervezet számára szükséges folyadékotmennyiséget is pótolhatjuk vele. A szőlőszemek víztartalma ugyanis igen magas. Magas víz- és kálium tartalmának köszönhetően vízhajtásra is alkalmas, továbbá elősegíti a szervezet méregtelenítő folyamatait.

A szőlőből nyert vitaminok, ásványi anyagok, és rostok, növelik szervezetünk energiaszintjét, ennek köszönhetően, élettel telibbé, energikusabbá válunk. Nem csak a szőlőszemek, a magok is nagy mértékben tartalmazzák a hasznos anyagokat. Éppen ezért számtalan krém és olaj készülhet belőle. A benne található anyagok antioxidáns hatásúak, csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, de megállják a helyüket stressz és ízületi panaszok orvoslásában is.

A szőlőmagból sajtolt olajat a kozmetikaipar is előszeretettel használja, különféle krémek és szépségápolási termékek alapanyagaként. A benne található vitaminok és ásványi anyagok csökkentik a bőr öregedési folyamatait és regenerálják arcbőrünket. A szőlő leghasznosabb anyagait a magok és a szőlőhéj tartalmazzák, fogyasztás előtt alaposan tisztítsuk meg a gyümölcsöt.

 

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)