Jump to content

Gesztenye az egészségünk szolgálatában!

2017. 10. 26. 13:27

A hideg időszakban az egyik legkedveltebb csemege a sült gesztenye. Azon túl, hogy finom, számtalan jótékony hatással rendelkezik. Te szereted a sült gesztenyét?

Miben rejlik a varázsa?

A gesztenye B1-, B2, E- és C-vitaminban gazdag, mindemellett megtalálható benne a szervezet számára nélkülözhetetlen nátrium, kálium, kalcium és foszfor. Kiváló vitamin, rost és ásványi anyag forrás, elősegíti szervezetünk egészséges működését. A gesztenyefogyasztás fokozza a bélműködést, méregtelenítő hatással bír, elősegíti az anyagcsere folyamatokat, és csökkenti az éhségérzetet.

Mire jó?

A gesztenye különlegessége, hogy feldolgozása során (sült és püré formában is) megőrzi a magas vitamintartalmát. Fogyókúrázók közkedvelt csemegéje, ugyanis alig tartalmaz zsírokat, koleszterint pedig egyáltalán nem, mindemellett éhségcsökkentő hatása elősegíti a fogyást. Légzőszervi problémákra is gyógyír. A gesztenye leveléből és gyümölcséből főzet készíthető, mely köhögésre, nehézlégzésre, tüdőproblémák kezelésére is alkalmas. Ezen felül reumás panaszok enyhítésére, ízületi bántalmak kezelésére is kiváló. Gesztenyéből készült tea gyógyír asztma, hörghurut és köhögés esetén. A gesztenyét gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják, ugyanis nem tartalmaz glutént. Előszeretettel használják gesztenyeliszt készítésére.

Ha kedvet kaptál egy kis gesztenyés finomsághoz, remek választás az alábbi édesség, amely nem csak finom, de egészséges is!

Hozzávalók:

  • 40dkg darált keksz
  • 25dkg gesztenyemassza
  • 1 narancs reszelt héja
  • 15dkg vaj
  • 10dkg porcukor
  • 0,5dl tejszín
  • 3 tk. vanília aroma, vagy egy vaníliarúd belseje
  • 1 tábla csokoládé

Elkészítése:

A gesztenyegolyó elkészítése a hagyományos kókuszgolyóhoz hasonlítható. A darált kekszet helyezzük egy tálba, morzsoljuk össze a vajjal, ezután adjuk hozzá a gesztenyét, a tejszínt, a vaníliát, és a reszelt narancshéjat. Gyúrjuk össze a hozzávalókat, majd ha jól összedolgoztuk formázzunk belőlük egyenletes méretű golyócskákat.

Ha elkészült tegyük a golyókat 2 órára a hűtőbe. Ezalatt olvasszuk meg a csokoládét, és mártsuk bele a kész gesztenyegolyókat. Díszítésként fahéjjal, őrölt vaníliával, vagy cukorszórással is meghinthetjük.

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)