Jump to content

Problémád van? Ne az ételhez menekülj!

2017. 10. 12. 12:34

Az emberek előszeretettel nassolnak, ha valamilyen probléma, sérelem, vagy stresszhatás éri őket, ilyenkor ugyanis szükségük van egy kis boldogsághormonra, melyet az édességekből pillanatok alatt megszerezhetnek. Azonban a féktelen nassolásnak számtalan árnyoldala van. Az egészségtelen cukros, mesterséges színezékben gazdag rágcsálnivalók nincsenek jó hatással a szervezetünkre, és a rendszeres fogyasztásuk következtében az elhízás esélye is megnő. Mit tehetünk ellene?

Ha összehangoljuk a táplálkozási szokásainkat a szervezetünk bioritmusával, akkor testünk belső egyensúlyát is megtaláljuk. Kiegyensúlyozottnak és egészségesnek érezzük majd magunkat és mindeközben a finom falatokról sem kell lemondanunk.

Mikor, mit...

A nap egyik legfontosabb étkezése a reggeli,  7 és 8 óra között fogyassz el egy tál müzlit és garantáltan lendületesen indul majd a reggeled. A friss gyümölcsök és zöldségek azon túl, hogy vitaminban gazdagok, a szervezet energiaszintjét is megnövelik. Ha reggelire gyümölcsöt fogyasztasz, jobban érzed majd magad, mindennapos reggeli vitaminbevitel életerővel és energiával tölt majd fel a hét minden napján. Tízóraira nem kell túlzásba vinni az étkezést, ugyanis akkor eltelítődünk és nem fogunk tudni megfelelően ebédelni. A teltségérzet pedig kellemetlenségeket okozhat, kedélyállapotunkra is befolyással van, ha rossz a közérzetünk.

Legyen 15 perced, egy nyugodt ebédre...

Ha megéheznél reggeli után, és ebéd előtt, igyál 1-2 pohár 100%-os gyümölcslevet, vagy rágcsálj zabkekszet. Mindig igyunk sok folyadékot, ugyanis megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel elkerülhető a fáradtság, a fejfájás, javul a koncentráció, a memória és fizikailag is fittebbnek érezzük majd magunkat. Dél és egy között, ne hagyjuk ki az ebédet, hiszen addigra a reggeliből nyert energia is megfogyatkozik. Fogyassz sok fehérjét, pl. sovány húsokat, halakat, ezt kombináld zöldségekkel esetleg barna rizzsel, teljes kiőrlésű tésztákkal. Ha zsíros olajos, fűszeres ételeket fogyasztasz, az megüli a gyomrod és egész délután kellemetlenül érzed majd magad. A mértékletességre is figyelj oda, ha megéheznél, ne edd túl magad, éppen annyit egyél, hogy még kellemes jóllakottság érzését érezd. Ha túletted magad a közérzeted kellemetlenebb lesz, esetleges gyomorfájással, émelygéssel, puffadással is számolhatsz, amitől nem fogsz tudni odafigyelni a munkádra, vagy az aktuális teendőidre.

Fogd vissza a nassolást!

Délután 4-5 fele megengedett egy kis nassolás, ha édességet kívánnál, ropogtass inkább diákcsemegét, az olajos magvak ugyanis, az idegrendszer számára rendkívül hasznosak, valamint vitaminban gazdagok. 5 és 6 fele, munka után, nem árt egy kis testmozgás, ilyenkor a leghatásosabb a kardioedzés, súlyzózás, melegebb napokon érdemes ezt az időpontot kicsit későbbre halasztani, ugyanis a meleg kedvezőtlenül hat a szervezetünkre, különösen, amikor terhelés alatt állunk. A nap végén a legtöbben bele esnek abba a hibába, hogy késő este állnak neki olyan ételeket főzni, ami még ebédidőben is megterhelő lehet a testünk számára. Legfőképpen este kerüljük a túl zsíros és nehéz ételeket, ugyanis gyomrunk könnyen megbosszulhatja a kései terhelést. Ne egyél 7 után keményítőben gazdag ételeket, tésztát, burgonyát, kenyeret.

Ideális vacsorának való egy könnyed saláta, némi zöldséges csirke, vagy sajt és hal. A testünknek idő kell a regenerálódáshoz, ezért van szükségünk kellő mennyiségű pihenésre, és minőségi alvásra. Az optimális mennyiség a 8 óra minőségi alvás lenne mindenkinek. Ha nem akarsz hasfájósan forgolódni, nyomasztóan, kellemetlenül érezni magad, este ne egyél nehezet és ne igyál alkoholt. Fontos, hogy mindig legyünk mértékletesek, fordítsunk kellő figyelmet arra, hogy mikor és mit fogyasztunk. Ugyanis testünk, minden számára káros anyagra negatívan reagál, amit közérzetünk is megérez. Mindig szánjunk időt az étkezésekre, ne rohanás közben kapjunk be egy két falatot. Hosszú távon testünk hálás lesz érte!

 

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)