Jump to content

A magyar ételek alapja a fokhagyma, de másban is érvényesülhet hatása

2017. 10. 05. 19:00

A magyar konyha alapját képezi a hagyma, és ebbe a fokhagyma is beletartozik. Ételeink zöméből ki sem maradhat, azonban a népi gyógyászatban is jelentős szerepe volt és lehet máig is, csak tudni kell megfelelően használni.

Intenzív íze és illata miatt meg kell válogatni, hogy mikor fogyasztunk fokhagymát, pedig a meghűléses időszakban szinte nemcsak az ételekhez adva lehetne enni, hanem önamában is. Gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatását kifejtheti a testünkön belül is, de kívül szintén. Csakhogy alig tudunk valamit a fokhagyma más felhasználásáról.

Kezdjük a bőrünkkel. A foghagyma közismerten antibakteriális hatású csodaszerünk, amelyet az acbőrünkre is kenhetünk. Egy-két gerezd összezúzott fokhagymával át lehet kenni a megtisztított arcbőrt, de a fokhagymakrém is megteszi. Sőt mi több, azzal még bánni is sokkal könnyebb. 10-15 perc múlva le lehet mosni. A bőrt ugyan kiszáríthatja, ezért megfelelő hidratálásról gondoskodni kell, azonban az egyik legjobb házi és természetes arctisztitó lehet. Aki pattanásoktól szenved, mindent megtesz azért, hogy eltávolítsa azokat. Lehet, hogy a fokhagymával még nem próbálkozott? Még hatékonyabban kezelhető ez a kellemetlenség, ha a fokhagymát fogyasztjuk is, valamint a pattanásos felületére kenve fertőtlenít és csillapítja a gyulladást.

Ha pedig már a bőrnél tartunk, akkor haladjuk a lábaikig. A nyári papucsos, szandálos szezon alatt is kialakulhatott a lábgomba, és most, amikor már a zártabb cipőkbe kell kényszeríteni lábainkat, ugyancsak találkozhatunk a kellemetlenséggel. A drága lábgomba elleni krémek helyett megpróbálhatjuk bevetni a fokhagyma erejét. Néhány fokhagymagerezdet össze kell zúzni és némi olívaolaj társaságában az érintett területre fel kell vinni. Hiába, a fokhagyma az egyik legjobb természetes gombaölő. Ha már így van, ki is kell használnunk.

Milyen idegesítő és fájdalmas is egyben, ha az ujjunkba szála megy. Előfordul, hogy minden igyekezet ellenére nem tudjuk eltávolítani a szálkát, de ilyenkor is segítségünkre lehet a fokhagyma. Egy gerezdből levágott darabkát kell arra a felületre helyezni, ahová a szálka beékelődött és egy ragtapasszal rögzíteni kell éjszakára. Nemcsak fellazítja a szöveteket, de csökkenti a gyulladást, megsemmisíti a kórokozókat is.

Az egyik legelviselhetetlenebb fájdalom a fogfájás. A legtöbbünk retteg fogorvoshoz menni, és persze a fájdalom sokszor úgy érkezik, hogy már nincs rendelés. Azt az átmeneti időszakot, amíg nem kezelheti a fájós fogat szakember, kezelni lehet fokhagymával. Az összezúzott fokhagymát a fájós fogra kell tenni. Ha lyukas fogról van szó, a fokhagymától nem fog minden megoldódni, fogorvosi kezelésre akkor is szükség van, azonban, ha gyulladt a fog és/vagy az íny, akkor kiváló gyulladás- és fájdalomcsökkentőként funkcionálhat a népi gyógymódban is szerepet kapott fokhagyma.

A megfázás és az influenza kellemetlen tüneteinek enyhítésében nagy szerepe lehet a fokhagymának, de ha a fül fáj, akkor a fülbe cseppentett fokhagymaolajjal tompítani lehet a fájdalmat.

(Forrás: marmalade.hu | drhealthbenefits.com, spiritfoods.net, india.com/képek)