Jump to content

Borral az egészégért

2017. 10. 01. 17:00

Az őszi gyümölcsök egyike a szőlő. Sokunk kedvence, és szeretjük frissen, mazsolaként aszalva, folyékony kivitelben alkoholosan és alkohol nélkül, süteményben. Kedveljük a fehér színű, a pirosat és a feketét is, az apró vagy a nagyobb szeműt. Fogyasztása mellett még kiváló őszi program lehet a szőlő egy hétvégi bortúra vagy egy szüret keretén belül.

Az emberben mindig is nyomot hagyott a szőlő, már a Bibliában megemlítették. Noé is szőlőt ültetett az özönvíz után, de Jézus Krisztus egyik jelképe is ez a növény. Nemcsak élvezeti cikként szerepelt, hanem a szőlőből készült bor az Istennel való kapcsolatot hirdette.

A bor az emberiség történelmében régóta jelen van. Igazi ősi kultúrnövényünk a szőlő, de szerte az egész világban az. Amióta az ember elkezdte megművelni a földet, azóta foglalkozik a szőlővel is.

A bor szó hallatán csakis a szőlőből készült italra gondolunk, ami helyén is való. Csakhogy emlegetünk még más gyümölcsből készülő borokat is, mint mondjuk az almabor vagy a meggybor. Ez azonban csak akkor helyes, ha az adott gyümölcsöt is megemlítjük a bor szó előtt, vagyis így: almabor. A „bor”, így egymagában a szőlőből nyert italra értendő.

Az ókori kultúrákban mítoszok szövődtek a szőlő és a bor köré. Bálványozták isteneiket, és amíg imádták őket, bort fogyasztottak. Úgy gondolták, hogy közelebb jutnak feljebbvalójukhoz ezáltal. Az alkoholos ital tompította a tudatot, enyhült a lelki és a fizikai fájdalom is, borral ünnepeltek napokon át. Manapság is pontosan így hat az emberekre.

Ha már az alkohol hatásáról írunk, meg kell említeni, hogy az embereknek az alkoholos italhoz fűződő viszonyát nagyban befolyásolja az, hogy milyen minőségű és főleg, hogy mekkora mennyiségű italt fogyasztunk. A mértékletesség, a kis mértékben fogyasztott bor akár még javíthatja is az emberek egészségi állapotát. A vörösbor például hatékonyan bontja az étkezéskor szervezetbe jutó zsírokat, csökkenti a koleszterinszintet is.

A világ minden táján elterjedt szőlőt azért kedvelték a különböző népcsoportok, mert minden földben megélt és termése egészséges, lédús. Ha csak magát a szőlőt fogyasztanánk napokig, az is kielégítene a szervezet számára szinte minden tápanyagot. Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, emellett vizelethajtó hatásának köszönhetően segíti az anyagcserét, a vesekő természetes gyógyszere lehet, és tisztítja a bélrendszert is. Kevesen tudják, de a friss szőlőlé hatékony idegerősítő, oldja a feszültséget. Olyan anyag is van a szőlőben, amely gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatású. A vörös és a fekete húsú szőlő antioxidánsai felszabadítják a szabad gyököket, így a modern kori betegségek elleni is felvehetjük a szőlővel a kesztyűt.

Számos vizsgálat igazolta, hogy a kicsi borfogyasztással megelőzhető a szívbetegség, a cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulása, az ezekben a betegségekben szenvedők esetében javíthatja életkilátásukat. Ha nincs semmilyen ellenjavallat, akkor a napi egy pohár vörösbor kimondottan szívvédő.

(Forrás: marmalade.hu | food.ndtv.com, mnn.com, internetmonk.com/képek)