Jump to content

A nők mindennapjait megmérgező problémák...

2017. 09. 21. 11:28

A menstruációval járó kellemetlen panaszok és problémák gyakoriak a nők körében. A legtöbb nő élete során már tapasztalta a havi ciklust kísérő kellemetlen és fájdalmastüneteket. Fontos megjegyezni, hogyha a vérzést folyamatos fájdalom kíséri, ott valamikomolyabb probléma húzódik a háttérben. Ilyen esetben mindig forduljunk nőgyógyászhoz!

Milyen problémák jelentkezhetnek?

Megváltozott hormonháztartás

A fő probléma, mely változást okoz a normál menstruációs ciklusban az a női hormonok egyensúlyának megbomlása. Az ösztrogén felelős a menstruációs ciklus szabályozásáért, míg a progeszteron a teherbeesést segíti elő, valamint a normális és egészséges terhességet biztosítja. A strsszes életmód, különféle betegségek könnyedén megbontják ezt az egyensúlyt, mely a ciklus rendszertelenségét és termékenységi problémákat eredményezhet. A hormonális egyensúly megbomlását hormonterápiával orvosolják, ezzel megoldható a termékenységi problémák jelentős része, valamint a hormonproblémák hatására megnőtt vetélési arány is csökkenthető.

A policisztás ovárium szindróma

A  PCOS, azaz a Policisztás Ovárium Szindróma, mely során a nők szervezetében a férfi nemi hormonok kerülnek túlsúlyba, mely hatására menstruációs zavarok alakulnak ki, illetve gyakori a tüszőrepedés elmaradása is. Mindezek mellett a PCOS gyakran jár inzulinrezisztenciával. A betegség csökkenti a teherbeesés esélyét, valamint állandó problémákat okoz a menstruáció időszakában. Jelenléte ultrahangos vizsgálattal kiszűrhető. A PCOS megelőzhető rendszeres testmozgással, egészséges életmóddal, valamint kezelhető gyógyszeres terápiával

 

Pajzsmirigy problémák

A pajzsmirigy feleső a hormontermelésért, ha működésében zavar keletkezik az egész testünkre hatással lesz. Megfelelő működéséhez szüksége van szervezetünknek jódra, mivel ennek híján vagyunk, a pajzsmirigy alulműködés vagy éppen túltengés, már népbetegségnek számít hazánkban. A nem megfelelő hormontermelése befolyással van a nemi hormonokra is, probléma esetén menstruácuós zavart okoz. Hormonterápiával és jód pótlásával orvosolható.

Endometriózis

Az endometriózis egy igen kellemetlen és fájdalmas betegség, amely egyre több nőt érint. A betegség során a méh nyálkahártyasejtjei(a méh nyálkahártyáját endometriumnak nevezzük) nem a méhben, hanem valahol máshol, a méh üregén kívül jelennek meg, ez leggyakrabban a petefészket vagy a kismedencei hashártya különböző részeit jelenti. Ezek a méhnyálkahártyasejtek problémát jelentenek, ugyanis azért jelentenek steril gyulladást okoznak maguk körül, másrészt körülöttük összenövések, letapadások alakulnak ki, amelyek intenzív fájdalmat okozhatnak. Ha a probléma érinti a petevezetéket is, meddőség lehetősége is fennállhat. Amikor a petefészekben jelennek meg ezek a nyálkahártyasejtek, endometrotikus ciszta, úgynevezett endiometrióma alakulhat ki. Amennyiben ez a ciszta nő, az alhasi fájdalmat, és egyéb fájdalmas tünetet eredményezhet. Ha az endometriózis kiterjedtebb, bejuthat a bélfalba és a húgyhólyagba, ami miatt, a menstruáció idején a széklet és a vizelet is véres lehet.

Méhnyakrák

Felismerése nagyon nehéz, ugyanis a kezdeti stádiumban gyakran nem jár kísérő tünetekkel. Ha mégis, akkor az alábbi tünetek utalhatna a problémára. Legelső észrevehető tünete a legtöbb esetben a hüvelyi eredetű vérzés. Ez gyakran nem is magától, hanem a nemi aktust követően jelentkezik. Ha a vérzések nem a menstruáció ideje alatt jelentkeznek, érdemes nőgyógyászhoz fordulni. A vérzések előfordulhatnak a menopauzát követően is, amikor már megszűntek a menstruációs ciklusok. A méhnyakrák további, korai tünete lehet, ha a hüvelyben, illetve a hüvely körül fájdalmat érzünk a szexuális aktust követően. A kellemetlen hüvelyi folyás is jelentkezhet, illetve erőteljesfájdalomérzet a vizelet ürítése közben. A méhnyakrák kialakulása 10-20 évig is eltarthat, így a tünetek általában már csak későn jelentkeznek. Korai felismerésének egyetlen lehetősége a rendszeres, évenkénti szűrővizsgálatokon való részvétel.

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)