Jump to content

A gyorskaja bőrrákmegelőző hatású – hogy mi?

2017. 09. 13. 18:57

A legfrissebb tanulmányok alapjaiban rengetik meg a zsíros burgerekről, olajban tocsogó sült krumplikról és úgy am block a gyorséttermi ételekről kialakult vélekedést. Úgy tűnik a Boston University kutatói érdekes felfedezés nyomára bukkantak.

A gyorséttermi ételekről az általános vélekedés az elmúlt években egyre csak romlott. Számos ellenkampány és az egészséges életmód reneszánszának köszönhetően a fogyasztása is csökkent, legalábbis valamelyest visszaszorult.

A zsír jó, értem?!

A Boston University kutatása valószínűleg megdöbbentő eredménnyel szolgál mindenki számára, ugyanis a szakemberek egereken végzett megfigyelései arra engednek következtetni, hogy a burgerekben és sült krumpliban található zsír segít megelőzni és féken tartani a melanóma kialakulását.

A gyors kajákban található palmitinsav, amit széles körben alkalmaznak az úgynevezett MC1R gének működését befolyásolja. Az MC1R gén, ismertebb nevén a Melanocortin 1 receptor a bőrszínért és hajszínért felelős, valamint azért is, hogy milyen melanint termel a szervezet.

A túlzott mennyiségű MC1R gén okozza például a vörös haj, fehér bőr kombinációját, illetve azt a bőrtípust, ami érzékenyen reagál a napfényre, és emiatt nagyobb hajlamot mutat a rákos elváltozásra.

Az egyetem a kutatás során egereken végzett kísérlete azt vizsgálta, hogy e gén működése befolyásolható-e valamivel. A melanómára hajlamos egereket a gyorsételekben található palmitinsavval kezelték. A kezelésnek köszöngetően az egerek pigmenttermelése fokozódott és a szervezet természetes módon csökkentette a melanoma kialakulásának kockázatát. Rutao Cui professzor a kutatás vezetője, ezt azzal kommentálta, hogy: „az MC1R gén nagy hatással van a szervezet pigmenttermelésére és ezzel az UV-ellenállására.” A génre pedig a zsírban megtalálható palmitinsav gyakorol közvetlen hatást.

Az egereken való kísérletezést követően, laboratóriumi keretek közt növesztett emberi bőrön is kipróbálták a palmitinsav bőrrákellenes hatását, és hasonló eredményre jutottak. A zsírban található sav képes csökkenteni az UV-sugárzás káros hatását.

Gyorséttermi gyógymód?

Egészen megdöbbentő, hogy nagymennyiségben a palmitinsav a gyorséttermi ételekben található meg, ám mégis így van. A vegyület elsősorban a zsíros burgerekben és a sült krumpliban lelhető fel, azaz abban, ami a legtöbb zsírt tartalmazza.

Ezen kívül a kókuszban is található, így ha semmiképp nem akarsz kikötni a legközelebbi gyorsétteremben, akkor kókuszból is hozzájuthatsz, habár az nem tartalmazza olyan koncentrációban.

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com, pexels.com)