Jump to content

Megromolhat a víz? Igen!

2017. 07. 05. 17:00

A vásárlás olyan napi rutinunk, mint reggel megfőzni a kávét. Éppen csak annyit kell átgondolni, hogy mit kell vásárolni és ehhez mennyi pénzünk áll rendelkezésünkre. A friss, szép termékeket tesszük a kosarunkba, ügyelve a lejárati dátumra.

Egyes termékeknél kulcsfontosságú a frissesség, mások pedig tartósabban képesek elállni csomagolásuknak köszönhetően. Az ára után legtöbbször azt keressük, hogy meddig lehet felhasználni egy-egy terméket. Ez alapján döntjük el, hogy megvesszük-e vagy sem. Az üzletekben állandóan szem előtt tartják ezeket a dátumokat, és ha valamelyik termék közelít a lejárati időhöz, akkor attól akció keretén belül igyekeznek megszabadulni. Ami lejárt, azt leveszik a polcokról, hogy véletlenül se kerülhessen a vásárlók kezei közé.

Az ásványvizes palackokon is van dátum, amely mutatja, hogy meddig fogyasztható a víz. Ezek szerint a víz is megromolhat? Nagy valószínűséggel ásványvíz vásárlásakor nem szoktuk ezt a dátumot megnézi, mert a vizet nem tartjuk romlandó árunak. Te sem szoktad? Ne aggódj, mert az emberek java nem teszi meg ezt a mozzanatot. Biztosan azért, mert még nem szenvedtek attól, hogy rossz vizet ittak. Mindegy, hogy szénsavas, vagy mentes vizet akarunk venni, fontos megnézni azt a bizonyos dátumot. Nemcsak az ízesített vizek tudnak megromlani, hanem az is, amelyik palack csak ásványvizet tartalmaz. Ha lejárt a dátuma, meg sem szabad vásárolni. Ha otthon vettük észre, hogy a szavatossági idején túl van, akkor ki kell önteni. A szénsavas víz esetében még fontosabb erre figyelnünk, mert a széndioxid olyan kémiai folyamatokat indít el a vízben, amelyek felgyorsítják a víz megromlását.

Ha felbontod az ásványvizet, akkor akár napokig képes vagy belőle kortyolgatni? Lehet, hogy ezután megváltozik majd a szokásod. Ha felbontunk ugyanis egy ásványvizes palackot, akkor azt egy, maximum két napon belül meg kell inni, mert a fény és az oxigén hatására dolgozni kezdenek a vízben található baktériumok. Szaporodásnak indulnak, és megromlik a víz. Ha nem így jársz el, főleg ebben a nagy melegben, akkor olyan kellemetlen következményekkel találkozhatsz, mint a hányinger, hasmenés, rossz közérzet, láz, fejfájás.

A nyári melegben különösebben oda kell figyelni arra, hogy sok folyadékot vegyünk magunkhoz. Nem csak az ásványvíz romolhat meg, hanem a csapvíz is. Nem valószínű, hogy túl sokan fanyalodnak rá a bizonytalan ideje pohárban lévő vízre. Mindegy, hogy csapvízről vagy palackozott vízről van szó, de ha már napok óta a pohárban van, fény és levegő is éri, akkor érdemesebb kiönteni és egy friss pohár vízzel hűsíteni a szomjunkat. Ha már beleittunk napokkal korábban a pohárnyi vízbe, a szánkról is mikroorganizmusok kerültek a vízbe, amelyek a hőmérséklet és fény hatására szaporodásnak indultak. Ha napokkal később meginnánk ezt a vizet, akkor a szervezetünkbe juttatjuk és kellemetlenségeket okozhatunk magunknak.

(Forrás: marmalade.hu | virginpure.com, http://verifiedforskolin.com, personallevelfitness.com/képek)