Jump to content

5 életlecke, amelyekre a filmek tanítanak

2017. 07. 03. 11:50

Leülni és bambulni a tévét nem nagy dolog. Megérteni egy minőségi alkotás mögöttes tartalmát viszont igen. Épp ezért kár volna azt feltételezni, hogy a filmekből semmit sem tanulhatunk, mert minden attól függ, mit nézünk, mert némely alkotás képes választ adni a legnehezebb élethelyzetekre is. A tíz legfontosabb és leghasznosabb életleckét szedtük össze, amelyekre a filmek tanítottak.

Ha abban a hitben élsz, hogy a filmek csak kikapcsolódásra valók, szórakozásra, netán az alvás előtti rituálé szerves részei, akkor gondolt újra a dolgot. A mozikba kerülő alkotások, ugyanis többet tudnak adni, mint azt gondolnánk.

Az elmúlt évtizedek során jobbnál jobb filmek láttak napvilágot, s némelyek alapjaiban változtatták meg a közgondolkodást, és hoztak gyökeres változásokat bizonyos témákban, és irányították rá a figyelmet azokra a dolgokra, amelyek felett gyakran átsiklunk.

Együttérzés

„Soha nem fogsz megérteni egy embert teljesen, amíg az ő szemszögéből nem látod a dolgokat…amíg bele nem bújsz a bőrébe, és éled az életét.” Atticus Finch a To Kill a Mockingbird című filmjének egyik leghangsúlyosabb jelenete.

Tényleges együttérzés nélkül, pedig kudarcra van ítéltetve az az ember, aki csak felszínesen ítél. Elvégre, kifejezhetjük együttérzésünket, támogatásunkat szavakkal és tettekkel egyaránt, de sokszor ez nem elég, főleg egy komoly döntés előtt. Igazán kevesek képesek arra, hogy vegyék a fáradtságot és a másik fejével, lelkével „lássanak”, pedig megéri, mert megmenthet a rossz döntésektől. 

Barátság

Bármely filmbe nézünk is bele, a barátság mindig első helyen szerepet. Elvégre az életben a valakihez tartozás nagyon fontos, pszichés jólétünk és kiegyensúlyozottságunk alapja. A baráti kapcsolatok hiánya depresszióhoz, önértékelési zavarhoz vezethet.

Ne aggódj!

‘Hakuna matata’ az Oroszlánkirály talán egyik legtöbbet ismételgetett mantrája, ami annyit jelent: ne aggódj. Ez pedig azoknak, akik túl sokat aggódnak olyan dolgokon, amiket nem tudnak megváltoztatni, egy remek emlékeztető arra, hogy néha el kell engedni, mert valahogy mindig lesz.

Félj, de tedd meg!

A Harry Potter sorozat és az Éhezők viadala pontosan erre a gondolatsorra épül, többek között. Katniss Everdeen rettegve a játéktól, kishúga helyett vállalja azt, hogy megmentse őt. Ron, Hermione, és Harry a Harry Potter sorozatokban, pedig minden egyes részben új kihívásokkal néznek szembe, és sokszor a félelem ellenére győzedelmeskedik a bátorság. Van egy jó mondás erre: amikor igazán rettegsz, akkor ugorj igazán nagyot. 

Nem minden az, aminek látszik

Az Ördög Pradat visel legnagyobb tanulsága, hogy sosem tudhatod, kiben mi rejlik. A szépség nem garancia az értelemre, míg a szürke kisegér külső mögött egy törtető, rátermett valaki lakozhat, aki csak arra vár, hogy valaki felszínre hozza.

Ráadásul még egy remek dologra megtanít: az álommunka keményebb, mint amilyennek tűnik.

Végezetül Forrest Gump legegyszerűbb de legigazabb mondása: „az élet olyan, mint egy doboz csokoládé. Sosem tudod, mi lesz benne." Egyszóval, jöhet betegség, új munka vagy szerelem, igazán semmi fölött nem tudsz uralkodni, mert a véletlen, a sors vagy az égiek, váratlan fordulatokkal akasztják meg a tökéletesen kidolgozott terveinket. 

 

 

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com, giphy.com)