Jump to content

Szabályok a jó emésztésért

2017. 06. 30. 17:00

Rohanunk, kapkodunk, se aludni, se enni nincs időnk. Legalábbis azt hisszük, hogy ha ezeken spórolunk, akkor több időnk lesz másra. Ám ha a test vagy a lélek beteg, akkor semmi sem megy zökkenőmentesen.

Amikor valami nem működik odabent jól, azt a szervezet valahogy jelezni próbálja. Ha sietve, kapkodósan és rendszertelenül táplálkozunk, akkor annak meg lesz az eredménye is. Előbb vagy utóbb, de biztosan székrekedéssel, puffadással, egyéb kellemetlenséggel fogunk szembesülni. Még azoknál is lehet gond, akik odafigyelnek étrendjükre, mozognak is, de ettől függetlenül közérzetük mégsem jobb. Valamit elrontasz te is? Nézzük mit lehet tenni annak érdekében, hogy jó emésztésünk legyen!

Látható és érezhető tüneteket produkál a gyomrunk, ha nem helyesen táplálkozunk. A nagy melegben erre különösen érdemes odafigyelnünk. A puffadás és a hasfájás általános, de ha az sűrűn jelentkezik, akkor már arra int, hogy valamit tenni kell annak érdekében, hogy elmúljon. Legtöbbünk az ilyen jellegű problémát már otthon elkezdi orvosolni úgy, hogy változtat étrendjén, diétát, csökkentett táplálékbevitelt folytat. Való igaz, hogy az emésztési panaszok elkerülése érdekében az életmódunkon, a szokásainkon kell elsősorban változtatni, és a tünetek el is maradnak.

Pörgős életmódunknak köszönhetően az ételeket is futtában fogyasztjuk el. Sőt mi több, azt is sokszor állva, mintha már az étel fogyasztása közben arra várnánk, hogy a startpisztoly mikor dördül el, és minél jobban foghassunk rajtot. Ülve kell enni és a helyes testtartás is a jó emésztéshez vezető pozíció. Eleinte tudatosan oda kell arra is figyelnünk, és át kell szokatnunk magunkat arra, hogy ne őrültek módjára rágjuk meg a táplálékot.

Gyakran és keveset kellene magunkhoz vennünk. Érdemes rendszeresen beiktatni olyan ételeket, amelyek alapjában véve probiotikumokat tartalmaznak. Ilyenek az erjesztett tejtermékek, amelyek helyre állíthatják a béltraktust.

Nemcsak arra kell ügyelnünk, hogy naponta ötször étkezzünk, természetesen az sem mindegy, hogy mi az, ami a gyomorba kerül. Tartalmaznia mennyiségű energiát. Azért, mert kevesebbet eszünk, még nem kell magasabb energia bevitellel számolni. Zöldség, gyümölcs, hal kerülhet a tányérunkra bőséggel, húsból hagyjuk ki a zsírosabbját, helyette lehet csirke- vagy pulykahús.

A kánikula idején intenzívebb figyelmet érdemel a folyadékfogyasztás, de a jó emésztés érdekében is fennáll az a tanács, hogy szervezetünk jussuk hozzá elegendő folyadékhoz. Az alkoholos és a cukrozott ital nem számít bele ebbe a mennyiségbe, és ha el akarjuk kerülni az emésztési problémákat, akkor érdemes a mindennapjainkból kivonni ezeket.

Még a férfiakat is megviselheti egy mérlegelés, a nők számára pedig igazi ellenség a mérleg, mégis érdemes tisztában lenni jelenlegi súlyunkkal és azt is tudni érdemes, hogy mennyi lenne az ideális. Törekedni kell arra, hogy a normál testsúlyt megközelítsük, sőt mi több, azt tartani tudjuk.

(Forrás: marmalade.hu | drpatsebastian.com, newleaneryou.com, hercampus.com/képek)