Jump to content

Az új lehetőséggel élnek is a transzplantáltak

2017. 06. 30. 19:00

A technika és a tudomány is egyre csak fejlődik. Ma már egy rosszul működő szerv cseréje is lehetséges, amelynek szerepét egy egészséges veszi át. A transzplantációval életeket lehet menteni, de milyen életet élhetnek ezek az emberek?

Ha nem működik valamilyen használati tárgyunk, akkor helyette egy újat vásárolunk, ami el is végzi a dolgát. A ma élő embernek már az a nagy szerencséje, hogy az orvostudomány is egyre jobban fejlődik. Már lehetőség van az alig vagy nem működő szervek egy részét jól működőre cserélni, méghozzá egy donor személytől kapott szervre.

Az orvosi részébe nem mélyülnénk bele, hogy mik várnak egy szervátültetés előtti és utáni betegre, de a sikeres beavatkozás után megváltozik a szervátültetett személyek élete. Mondhatni úgy is, hogy részben újjászületik, és számos dologra oda kell figyelnie. Az egészséges táplálkozás és a sport alapvetően életünk része kellene lennie, de a táplálkozásra különösen oda kell figyelniük azoknak, akiket transzplantáltak. Sőt a mozgásról sem kell lemondaniuk, ugyanis esetükben is érvényes az, hogy a sport szükséges a test és a lélek karbantartásához. A szervátültetés után is van lehetőség a testmozgásra. A hosszabb betegeskedést követő sikeres transzplantáció után fokozatos terheléssel újra lehet erősíteni a legyengült izomzatot. Orvosi konzultációt igénybe véve, nem túlterhelve, de a szervátültetettek része lehet a rendszeres mozgás.

Hogy mennyire igaz ez?  Azt tudtad, hogy a szervátültetettek számára rendeznek Európa és világbajnokságot is? Transzplantált játékosaink megmérettetik magukat minden alkalommal a nyári és a téli világjátékokon is, ahogyan most éppen Spanyolországban teszik.   A szervátültetett emberek versenyszabályaira jellemző az adott sportágra érvényes nemzetközi szabályrendszer. A fogyatékkal élőkként nyilvántartott szervátültetésen átesett személyek lényegében egészséges, teljes és normális életet élők. Amiben különbözhetnek másoktól az, hogy jóval sűrűbben kell orvosi ellenőrzésekre járniuk, valamint gyógyszereket kell szedniük, akár életük végéig. Ezek a személyek azonban kaptak egy új esélyt a sorstól, és valakitől, akitől a donor szerv származik. Ők azok, akik újraértékelik az életüket, és egészségesen élik tovább életüket. Sokuk tér át a rendszeres sportra, és ha még abban eredményes is, akkor kijuthat európai is világversenyekre is.

A magyar transzplantált sportolók már nagyban versenyeznek a spanyolországi malagában, ahol a XXI. Szervátültetettek Világbajnokságán sorra állnak dobogóra. A kiutazásuk előtti napokban ünnepélyes keretek között fogadalmat tett 52 magyar szervátültetett sportoló. A június 25 - július 2 között megtartott világjátékokon 56 nemzet sportolója méretteti meg magát különböző sportágakban, és úgy tűnik, hogy a magyar sportolóink igazán eredményesen teljesítenek. Már kijutni is nagy eredmény egy világbajnokságra transzplantált versenyzőként, de éremmel hazatérni mindenki álma. Sokuknak valósággá vált. Gratulálunk az eredményekhez!

(Forrás: marmalade.hu | nyreforeningen.dk/kép | youtube.com/videók)