Jump to content

Veszélyes vagy nyugtató az újabb mánia?

2017. 06. 19. 17:00

A több fronton történő megfelelés bírható és még lendületet is adhat az életünknek akkor, ha ügyesen kordában tudjuk tartani a feladatokat, a szerepeket, be tudjuk osztani erőnket. Jó darabig mehet is ez így, de a nagy nyomás, az állandó megfelelés ólomsúllyal telepedik ránk.

Nem egyformák a napjaink. Vannak nehezebbek és könnyebbek, válthatják a jó napokat stresszesebb, nehezebb időszakok. Nyomaszthat határidős feladat, olyan munka, ami túlságosan nagy teher, és még a kollégák, főnökök is hozzájárulhatnak a nehéz időszakhoz, az otthoni feladatokról már nem is beszélve. Ezért találták ki a marokba fogható kis labdát, amelyet nyomkodva az ember megszabadulhat a feszültségtől. El sem hinnéd, de egy ilyen kis labda szorongatásával tágítod az ereidet, így a vér szabadabban tud áramolni a szervezetedben. Ha ez így van, akkor a megemelkedett pulzusszám is csökken. A legjobb, hogy ha szorít a helyzet, feszít a munkatempó, akkor ez a kislabda fogadja a feszültséget. Jó nyomogatni, és a munkahelyen is megteheted. Senki észre nem veszi.

Hasonló alkalmatosságnak szánták a most terjedő őrületet, a fidget spinner. Tudjátok, ez az a kis kütyü, amelyet az ember az egyik keze ujjai közé veszi, a másikkal pedig megpörgeti a minimum három vagy több ágú kis pörgettyűt. Sorra vásárolják és rendelik az új eszközt, amely valóban futótűzként terjed főleg a gyerekek között. Ez a pörgettyű a közepén lévő csapágyaknak köszönhetően hosszasan képes pörögni. Az unaloműzés egy formája lehet a fidget spinner. Lehet cifrázni, homlokon, orron tartani a pörgő kütyüt. Amíg várunk valakire vagy valamire, addig tekintetünk belevész a forgó bigyóba

Egykoron ezt az ujjainkkal való malmozás töltötte ki, vagy pedig a buborékfólia nyomkodása. Ma már ezek divatja múlt szokások, ezek szerepét igyekszik átvenni a fidget spinner. Felnőttek kezében is megtalálható, de akik igazán rákattantak a forgó alkalmatosságra, azok leginkább a gyerekek.

Ugyan csak most került ennyi ember kezei közé a pörgettyű, úgy tűnik, hogy egy ehhez hasonlatos szerkezetet már az 1990-as években megalkotott egy édesanya, hogy ágyhoz kötött, betegségben szenvedő gyermekének valami jó játékot adjon a kezébe.

Kevesebben ismerik és használják a fidget cube nevű kockát, amelyet lehet birizgálni. Ugyanúgy azért tervezték, hogy megnyugtassa az embereket. Lehet kapargatni, tekergetni, nyomkodni. Talán még a várakozás ideje is sokkal gyorsabban eltelik ezáltal. Ezen utóbbi kis alkalmatosság is csökkentheti a stresszt és terelheti a figyelmet.

A fidget spinner pörgettyű nemcsak a feszültséggel teli felnőttek életében jelenthet némi levezetést, hanem a szorongó és figyelemzavaros gyerekek esetében is változást eredményezhet. Legalábbis a terméket forgalmazó ezzel indította útjára a pörgettyűt. Hihetetlen népszerűségre tett szert, csak nézz szét a környezetedben. Csakhogy ami nyugtatónak szánt, az lehet veszélyes is. A különböző ügyességi mutatványokat megjelenítő videók mellett olyan hírek is terjednek, amelyek a fidget spinner veszélyeire is felhívják a figyelmet. A pörgettyű alkatrészeinek lenyelése fulladást okozhat, a kis szárny közepén lévő gyűrűbe beszorulhat a gyermek ujja. Ami a gyerkőcnek stresszoldás lehet, az a szülő számára okozhat feszültséget.

(Forrás: marmalade.hu | bukalapak.com, womenshealthmag.com/képek | youtube.com/videó)