Jump to content

Hagyma, kamilla, inhalálás, orrspray – avagy az orrdugítás eszközei

2017. 06. 19. 19:00

Nyár ide vagy oda, a megfázás ilyenkor sem kerül el. Ha pedig nem a megfázás miatt gyötör az orr eldugulása, akkor lehet, hogy az allergia miatt találkozol ezzel a kellemetlenséggel. Megmutatjuk a leghatékonyabb orrdugító megoldásokat.

A nátha és allergia egyik legkellemetlenebb tünete az orrdugulás. Napközben is zavaró, de éjjel kimondottan megnehezíti a nyugodt alvást. Van, aki orrspray vagy orrcsepp nélkül nem is képes az alvásra ezekben a napokban. Amikor náthásak vagyunk, és rossz a közérzetünk, gyötör a láz, a fejfájás, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy ágynyugalomra ítéljük magunkat. Általában a hátunkra fekszünk akkor, ha csak pihenni szeretnénk. Ha azonban kínoz az bedugult orr, akkor polcold fel a fejed, mert így kevésbé jelentkezik ez a kellemetlenség. Ha nem annyira vészes az állapot, akkor lehet, hogy ennyivel meg is oldod ezt a helyzetet. Ha azonban sokkal rosszabb, akkor sem kell azonnal gyógyszertári készítményt bevetned. Engedj egy kis és laposabb tálba vizet, amelyben egy kis sót oldasz fel. Szívj fel ebből az orroddal, vagy pipettával is csepegtethetsz az orrjáratokba. Hajtsd hátra a fejed és hagyd hatni. Ugyanezt megvásárolhatod azonban gyógyszertárban is, vagyis a készen kapható sós oldat ugyanezt a cél szolgálja, azonban az sokkal inkább úgy van kitalálva, hogy az orrba adagolás minél könnyebben menjen. Ez a technika kíméletes az orr nyálkahártyája számára, és még természetes is. Naponta legalább kétszer öblítsd át az orrod a kritikus napokban.

Amikor még nem hatalmasodott el felettünk a nátha és az allergia, valamennyire még működik az orrlégzés, akkor bátran lehet használni azt a megoldást, amelyet eleink is. A vöröshagyma és a fokhagyma illóolaja segíti, hogy az orrban lévő nyák hamarabb oldódjon, és ezáltal megszüntethetik az orrdugulást. A torma is jelenthet megoldást.

Nagyon hatékonyak az orrcseppek és az orrspray-k. A választékuk is igen nagy. Sokan csakis az orrspray-k használatával érik el azt, hogy nátha, allergiás időszakban is jobb közérzetet érjenek el. Tény, hogy kényelmes létünkhöz szükséges a megfelelő légzés, de van az a helyzet, amikor már a házi praktikák nem segítenek. Ilyenkor tesznek jó szolgálatot az orrcseppek, spray-k. Az is ismert, hogy az orrcseppek használatához hozzá lehet szokni, és tartós használatuk akár az orr nyálkahártyáját is tönkre teheti. A folytonos használattal ráadásul azt is elérhetjük, hogy már közel nem olyan hatékonyan végzi a dolgát, mint azelőtt. Másik kellemetlensége, hogy amíg az orrcseppeket és az orrspray-ket használjuk, csökkenhet az a képességünk, hogy az ízeket és az illatokat érezzük. Van, akinek tartós szagláscsökkenést okoz a használatuk. Ez akkor következik be, ha a tartós használat után nem képes az orr nyálkahártyája megfelelően regenerálódni.

Ha már nagyon nem lehet semmi természetes megoldással kidugítani az orrunkat, akkor használjuk az orrcseppet, de még emellett sem árt kamillateával inhalálni, sok folyadékot fogyasztani. A gyógynövényekből készített teák is oldhatják a nyákot, csökkentik a gyulladást és a duzzadást.

(Forrás: marmalade.hu | everydayhealth.com, myallergyfriend.com, vkool.com/képek)